Doctorul Chicoş, pe „masa de operaţie”

Doctorul Chicoş, pe „masa de operaţie”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Colecţia de artă a cunoscutului chirurg gălăţean a fost expusă,  pe simeze, publicului larg *

În cadrul proiectului „Colecţii şi colecţionari” iniţiat de Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, instituţia a organizat cea de-a treia expoziţie, care cuprinde în jur de 120 de lucrări puse la dispoziţie de dr. Ştefan Chicoş. 

„Ceea ce oferă colecţia Chicoş este absolut fabulos. Ne-a fost foarte greu să facem o selecţie din cele peste 200 de tablouri pe care acesta le deţine. Numai cine n-a trăit dragostea pentru operele de artă şi nu a plâns pentru că nu a avut suficienţi bani să achiziţioneze ceva ce i se pare cea mai frumoasă piesă din lume nu înţelege pasiunea de colecţionar şi bucuria de a deţine o operă de artă. Există bucuria împărtăşirii bucuriei. Atunci când această bucurie devine o expoziţie într-un muzeu de artă, poţi spune că lucrurile sunt împlinite”, a declarat, în deschiderea expoziţiei, directorul Dan Basarab Nanu.

Organizatorul evenimentului, Gheorghe Andreescu, a ţinut să precizeze că expoziţia este un bun câştigat pentru toată lumea, atât pentru colecţionarul care-şi dezvăluie astfel „comorile”, cât şi pentru vizitatori, care vor putea vedea astfel lucrări care au făcut parte din cataloage şi expoziţii importante ale unor artişti care aparţin perioadelor interbelice şi contemporane.

"Simptome" şi istoric

Emoţionat, ca şi cum s-ar fi aflat el însuşi pe masa de operaţie (cum a observat cu umor directorul muzeului), doctorul Ştefan Chicoş a ţinut să ne povestească despre „simptomele” şi istoricul bolii de care suferă:

„Este o pasiune născută în adolescenţă. Sunt opere pe care le-am adunat în decursul a 30 de ani. Primele lucrări din colecţie sunt achiziţionate de tatăl meu. Prima lucrare pe care am cumpărat-o din Galaţi este a maestrului Spirescu. Apoi au urmat călătorii de mii de kilometri, la atelierele pictorilor”.

„Nu este lucru uşor ca după 24 de ore petrecute în spital, în sala de operaţii, să te urci în maşină cu prietenul Gheorghe Andreescu şi să mergi la Iaşi, Tulcea, Eforie, să bântui atelierele artiştilor în căutare de lucrări. Fiecare tablou înseamnă şi negocierea cu artiştii. Pe unele am reuşit să le obţin uşor, pe altele - după discuţii îndelungi. Unii pictori se despart mai greu de creaţiile lor”.

„Pe unele le-am achiziţionat de la neştiutori la preţuri foarte mici, deşi sunt foarte, foarte valoroase. Pe altele am plătit mai mult. Colecţionarii sunt ca nişte mame cu mulţi copii: îşi iubesc toate piesele la fel de mult. Totuşi am nişte pictori favoriţi: Dumitru Gheaţă şi Nicolae Tonitza, care e bârlădean de-al meu”, a spus Ştefan Chicoş. 

Expoziţia va sta deschisă timp de două luni, la parterul muzeului şi nu  trebuie s-o rataţi, întrucât aveţi unica ocazie de a descoperi picturi valoroase semnate de Ciucurencu, Gheaţă, Tonitza, Ressu, Băncilă, Mantu,  alături de care apar nume de referinţă ale plasticienilor gălăţeni: Simion Mărculescu, Nicolae Spirescu, David Sava, Gheorghe Miron, Liliana Negoescu, Gheorghe Coron, Jana şi Gheorghe Andreescu.

Citit 1943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.