Capela Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”, pregătită de sfinţire

Capela Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”, pregătită de sfinţire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Galaţi  se fac pregătiri intense de sfinţire de biserică, de cununie a acelei Biserici cu Hristos. În această idee, sfântul locaş este pregătit în haine noi, bizantine, precum o mireasă - şi nu  orice mireasă, ci o „Mireasă a lui Hristos”.

„Împreună cu creştinii din parohia noastră am reuşit în ultimi ani să ridicăm şi să pregătim mult-aşteptatul moment al sfinţirii noii capele de la demisolul bisericii mari, ne mărturisea - deunăzi - părintele Gheorghiţă Oanele, paroh la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Capela aflată sub protecţia Sfinţilor Dosoftei şi Nectarie face parte dintr-un ansamblu bisericesc care cuprinde şi biserică mare, la care - deocamdată - lucrările stagnează…”

În prezent, în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” se slujeşte în bisericuţa ridicată imediat după 1990. Aici a fost aşezată - după evenimentele din Decembrie 1989 - prima piatră de temelie la un sfânt locaş din municipiul nostru, iar în scurt timp lucrările au fost finalizate.

Pe atunci era mai mult entuziasm, mai multă dăruire. Acum, Bisericuţa - cum îi spunem noi  - nu mai corespunde, ca spaţiu, necesităţilor duhovniceşti  pentru cele 3.500 de familii, chiar dacă nu toate cele 3.500 de familii sunt practicante. La marile sărbători, spaţiul este neîncăpător”.

Unde ni-s Voievozii-Ctitori?

Tocmai de aceea, în anul 1997, Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian Crăciun - a aşezat piatra de temelie la Biserica Mare, iar după doisprezece ani de lucru, abia este finalizată capela de la demisol. „Numai din bănuţul de la lumânări şi din pomelnicul văduvei şi al bolnavului nu se poate face biserică, ne mărturisea doamna Gina Ursu din Galaţi. Citim prin cărţi că înainte Voievozii erau cei care susţineau ridicarea de biserici, o biserică fiind un aşezământ care asigură sănătatea spirituală a comunităţii respective, tot la fel cum un spital normal se ocupă de tratarea durerilor trupeşti…”

La noi, Voievozii au plecat demult, iar pentru faptele lor, unii au urcat în calendar drept Sfinţi. Grav este însă că astăzi, mulţi dintre semenii noştri au uitat că s-au născut în Biserică şi vin în Casa Domnului doar la vreun necaz…

„Indiferenţa este marea problemă cu care ne confruntăm noi, creştinii ortodocşi, observa domnul Nelu Postăvaru din Galaţi. O biserică răspunde necesităţilor spirituale, uneori, şi celor sociale ale acelei comunităţi. De aceea, interesul ar trebui să fie maxim din partea tuturor creştinilor, inclusiv a autorităţilor acelei comunităţi… Chiar faptul că la această biserică, anul acesta, nu s-a pus nicio cărămidă, e o dovadă că fără un sprijin susţinut din partea celor cu posibilităţi financiare şi cu drag de Dumnezeu, nu poţi face biserică din pomelnice şi lumânări, din bănuţul văduvei şi al săracului…”

Sfinţirea - sărbătoare rară

Cum, necum, după 12 ani de rugăciune şi fapte alese, părintele Gheorghiţă Oanele, parohul de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” - în ultimii ani s-a alăturat şi părintele profesor Ionel Ostache - împreună cu creştinii au reuşit să încheie o primă etapă a acestui important proiect duhovnicesc. Să finalizeze capela de la demisolul Bisericii mari. Marţea următoare, „Mirele” - adică Hristos - va Sfinţi cu puterea Duhului Sfânt, prin mâna Arhiereului locului, această viitoare Capelă cu hramul Sfântului Dosoftei şi al Sfântului Nectarie.

Motiv pentru care toţi creştinii sunt aşteptaţi la această rară sărbătoare, unde tot omul - bărbat sau femeie - are posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar, să se sfinţească.

Nicio cărămidă nu s-a pus anul acesta

Biserica mare din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” are ca punct de plecare, arhitectural vorbind, Mănăstirea „Sihăstria” din nordul Moldovei. În curând va fi sfinţită capela de la demisol, însă zidirea la biserica mare abia se află la cota plus opt metri. Are o lungime de 45 de metri şi va atinge o înălţime - la turla mare - de 37 metri. 

Deocamdată lucrările sunt stagnate, pentru că nu sunt bani. Lipsa mijloacelor financiare fiind  marea problemă a acestui aşezământ bisericesc, în general, a tuturor bisericilor noastre aflate în construcţie. Cum vremea Voievozilor-Ctitori s-a cam dus, rămâne sprijinul autorităţii locale, care în anii din urmă, inclusiv anul trecut a alocat 50.000 lei, la care s-au adăugat mici mari dăruitori.

„La ceas de sărbătoare se cuvine să mulţumim celor care au pus o cărămidă, două, trei la acest Altar, ne-a spus părintele Gheorghiţă. Însă anul acesta nu am mai aşezat nicio cărămidă la noua aşezare bisericească, pentru că efectiv nu sunt bani”, a adăugat părintele Gheorghiţă Oanele.

Sfinţirea capelei, pe 23 iunie

Marţi, 23 iunie, Capela Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” va fi sfinţită. După ani buni de rugăciune şi zidire materială, noul aşezământ aflat la demisolul bisericii mari va fi investit cu Duh Sfânt, după tradiţie, de Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Slujba de sfinţire va începe la ora 17.00, a doua zi fiind hramul acestui aşezământ bisericesc. Slujitorii Sfântului Altar sunt părintele paroh Gheorghiţă Oanele şi părintele Ionel Ostache, profesor la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie Galaţi.

Noua capelă ce îi are Ocrotitori spirituali pe Sfântul Dosoftei şi Sfântul Nectarie este o primă lucrare în cadrul unui ansamblu bisericesc amplu, care cuprinde şi biserica mare încă în lucru.

Pe 24 iunie, hram la Mănăstirea Măxineni

Pe 24 iunie, an de an sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este una dintre cele mai mari sărbători de peste an, iar creştinii de la Dunărea de Jos, în această zi, iau drumul înspre Mănăstirea „Măxineni” din judeţul Brăila. După tradiţie, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârşită de Arhiereul locului.

Citit 1560 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.