Festivalul Internaţional de Folclor/ 360 dansatori şi cântăreţi, de pe trei continente, la Galaţi

Festivalul Internaţional de Folclor/ 360 dansatori şi cântăreţi, de pe trei continente, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, care începe joi, mai bogată ca niciodată, va oferi până duminică inclusiv, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, dar şi pe Faleză şi în Grădina Publică sau în judeţ, întâlniri cu formaţii de dansatori şi cântăreţi venite din nouă ţări din lumea întreagă, chiar de peste Ocean! Anul acesta, vor debarca la Galaţi canadieni, dar şi sud-coreeni, dansatori din Cipru şi Italia, din Muntenegru şi Serbia, din Slovacia şi Republica Moldova, ba, înfruntând războiul, şi o formaţie din Ucraina, alături de artiştii gălăţeni! „Capte de afiş” sunt două soliste care n-au nevoie de prezentare, Veta Biriş şi Floarea Calotă.

La Sindicate, pe Faleză şi în Grădina Publică

Organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), instituţie a Consiliului Judeţului, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Galaţi, evenimentul va aduce în fiecare seară pe Esplanadă, de la ora 18,00, câte trei formaţii. În acelaşi timp, alte ansambluri vor evolua la malul Dunării sau pe sub arborii din Grădina Publică, după cum am aflat la conferinţa de presă de ieri, susţinută chiar „la locul faptei”, la Sindicate, în faţa scenei pe care se făceau repetiţii (care deja aveau public!), de către directorul CCDJ, plasticianul Sergiu Dumitrescu, şi de directorul festivalului, artist cu dublă cetăţenie, dirijorul Ansamblului „Doina Covurluiului” a CCDJ, basarabeanul Ion Chiciuc. Selectate din peste 90 de oferte din lume primite pe DVD, formaţiile invitate aduc la Galaţi, pentru patru zile, nu mai puţin de 360 de artişti!

Şi în deplasare, la Valea Mărului, Fârţăneşti şi Tecuci

Festivalul va călători, în acelaşi timp, prin câteva formaţii, şi în judeţ: la Valea Mărului şi la Fârţăneşti. Iar, de Sfânta Maria, pe 15 august, va fi spectacol şi la Tecuci! Alături de ansamblul folcloric al CCDJ va evolua, surpriză, şi o formaţie artistică din Republica Moldova, dansatori formidabili de Slobozia Mare - ansamblul „Vatra horelor”, chiar în deschiderea festivalului. Oferta ansamblurilor invitate din cele patru zări este completată la nivel înalt de două formaţii redutabile locale: extraordinarii dansatori ai Ansamblului „Olympos” al Comunităţii Elene din Galaţi (vineri, de la 21,20) şi de „Kalofonis”, grup vocal-instrumental remarcabil, de muzică veche de două-trei veacuri, cu acorduri din Cantemir sau Anton Pann, pe instrumente magice aduse de pe meleaguri depărtate, precum toba-pâlnie „darbouka” şi celebrul „bouzouki” grecesc (sâmbătă, de la ora 21,00).

„În fiecare an, altceva!” - cum a rezumat festivalul din 2015 directorul Dumitrescu, în care nicio formaţie nu are voie să apară doi ani la rând, fiind împrospătate mereu ofertele cu cele ale artiştilor din alte ţări şi culturi.

Astăzi, muntenegreni, italieni, coreeni şi gălăţeni

Astăzi, de la 19,00, va avea loc deschiderea oficială a festivalului, la Casa de Cultură a Sindicatelor, după care vor evolua ansamblurile folclorice „Crvena Stijena”, din Muntenegru, „Pasian din Prato”, din Italia, şi „Choi Sun Dance”, din Coreea de Sud. De la ora 22,00 la 22,35 sunt programaţi gălăţenii de la Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, al CCDJ, cu spectacolul „La horă de hramul satului”.

Vom reveni, vineri, 14 august, cu programul zilelor următoare.

Citit 3168 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.