„Abecedarul duhovnicesc” al părintelui Teofil Părăian

 „Abecedarul duhovnicesc” al părintelui Teofil Părăian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, părintele Teofil Părăian, arhimandrit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Sibiu, s-a aflat în mijlocul creştinilor gălăţeni.

Chiar dacă numără frumoasa vârstă de 80 de ani, din care 56 de rugăciune neîntreruptă, Marele Duhovnic - căutat cu ardoare de mulţi credincioşi -  pe parcursul unei zile întregi a făcut un adevărat maraton al slujirii duhovniceşti: a participat la rugăciunea de dimineaţă din Catedrala Episcopală, alături de Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian Crăciun; apoi s-a aflat în mijlocul celor 400 de preoţi din Eparhia Dunării de Jos, la conferinţa semestrială. În aceeaşi zi, în jurul orei 18.00, părintele Teofil Părăian a participat alături de seminarişti la serbarea de sfârşit de an de la Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

Astfel, cei care au îndurat căldura acelei zile caniculare şi au făcut neîncăpătoare sala amintitei instituţii de cultură au luat la cunoştinţă de „Abecedarul duhovnicesc” al Marelui Duhovnic ce cuprinde „gânduri albe care să vă fie de folos şi după  plecarea mea”, a spus părintele Teofil Părăian. În fond, „Abecedarul duhovnicesc” cuprinde o sumă de reguli pe care orice bun  creştin, fiu al Bisericii, are datoria să le urmeze. 

Gânduri ziditoare

Părintele Teofil Părăian le-a explicat credincioşilor - folosindu-se de învăţăturile Scripturii, dar şi de propria experienţă a trăirii în Hristos dobândită în cei 56 de ani de rugă neîncetată - că  în viaţă primul pas pe care trebuie să-l facă omul, ca să se ferească de rele, este să pună pază gândurilor.

„Supunerea cu mintea este foarte importantă, a spus Marele Duhovnic. Ea te ţine departe de faptele rele, de atitudinile nesănătoase şi improprii unui adevărat creştin. Prin gândurile bune, creştinul le risipeşte pe cele rele”. În context, Marele Duhovnic ne-a atenţionat să ne întrebăm dacă mai avem gândurile lui Hristos, adică gândurile bune, ziditoare.

Rugă - conştientă şi insistentă

Urmând „Abecedarul duhovnicesc”, adevăratul creştin trebuie să-şi facă timp zilnic ca să citească măcar câteva rugăciuni în momentele principale ale zilei: dimineaţa şi seara la culcare, în cazul în care peste zi lucrează şi nu are timp. De asemenea, rugăciunea trebuie făcută înainte şi după mesele de peste zi.

„Oricum, rugăciunea minţii sau a inimii nu trebuie să ne iasă din mintea creştinului şi trebuie să o repetăm în gând în orice moment prielnic, a adăugat părintele Teofil. Rugăciunea conştientă şi insistentă pune ordine în mintea noastră. În fond, rugăciunea este vorbirea minţii cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu Toţi Sfinţii”.

Lângă rugăciune, în funcţie de programul zilnic, creştinul cu dor de Dumnezeu trebuie „să citească zilnic măcar două capitole din Noul Testament”, dar mai ales să participe duminica şi în celelalte zile de sărbătoare la Sfânta Liturghie. „Cel care nu participă la viaţa Bisericii, nu poate pretinde că e creştin, a adăugat Marele Duhovnic. La câţi şomeri avem acum, ar trebui să fie arhipline bisericile noastre…”

Lângă toate acestea trebuie adăugată odihna zilnică. Părintele Teofil Părăian recomandă creştinilor măcar şase ore de odihnă pe zi. „M-a întrebat un creştin cu ce să alunge somnul? Cu ce să-l alungi, decât cu somn!, i-am zis”. Important este însă ca somnul pentru odihna trupului să nu devină şi somn al minţii şi al raţiunii.

„Toate acestea nu se pot realiza fără credinţă şi fără iubirea de Dumnezeu, iubire care este din ce în ce mai mult prigonită. Şi e prigonită, pentru că nu e înţeleasă, a spus părintele Teofil. Şi cum poate fi înţeleasă? Raportându-ne permanent la viaţa creştină. A-L urma pe Hristos, înseamnă să te laşi schimbat de Mântuitorul; să dai ceva din viaţa ta pentru slava lui Dumnezeu”.

Foto: Arhiva EDJ

Citit 2023 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.