PREMIERĂ MONDIALĂ, la Galaţi! Administraţia, Teatrul Muzical şi Universitatea - parteneriat cu instituiţii culturale străine

PREMIERĂ MONDIALĂ, la Galaţi! Administraţia, Teatrul Muzical şi Universitatea - parteneriat cu instituiţii culturale străine
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La conferinţa de presă de ieri, 23 octombrie, de lansare a Festivalului internaţional „Leonard”, care începe astăzi la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, am aflat veşti bune şi foarte bune. O operă nouă, cu premieră mondială la Galaţi, a Teatrului Muzical „Nae Leonard”,  este finanţată în întregime din fonduri europene, după ce un „concern” administrativ-cultural – Primăria Galaţi, Teatrul Muzical şi Universitatea „Dunărea de Jos” a câştigat finanţarea proiectului printr-un concurs! Opera „Regele cerb” va avea premiera la Galaţi anul viitor, artiştii Teatrului Muzical plecând apoi în turneu pe scenele din Milano şi Avignon!

Ieri la conferinţă, alături de managerul instituţiei, dr. Teodor Niţă, directorul festivalului, şi de directorul onorific al acestui eveniment, Paolo Bosisio – regizor internaţional şi director al unui teatru din Italia - a fost prezent şi primarul Marius Stan. "Proiectul a fost  acceptat de Ministerul Culturii, dar acesta nu a reuşit deocamdată să  obţină şi el o finanţare… Şi am fost sunat de la minister ca să ne întrebe: "Cum, dumneavoastră aţi reuşit aşa ceva?" – ne-a relatat, cu justificată mândrie, managerul Teatrului Muzical. La rândul său, primarul se mândrea de reuşita în "cel mai important proiect cultural cu finanţare europeană, în care oraşul nostru este actor principal".

Prin proiectul finanţat de UE, numit "Europa creativă", urmează ca la Teatrul "Nae Leonard" să se monteze opera, încă în lucru, "Regele Cerb", după piesa lui Carlo Gozzi (1720-1806, autor şi al pieselor-poveşti  "Femeia şarpe", "Dragostea celor trei portocale"), a cărui altă piesă s-a transformat în celebra operă "Turandot" a lui Puccini. Libretul primei opere gălăţene este scris de Paolo Bosisio, regizorul care a mai montat spectacole de succes la Teatrul Muzical gălăţean. El va semna acum şi regia. Alt lucru interesant: muzica va fi compusă de compozitorul Angelo Iglesias, dar care va şi dirija spectacolul! În proiect sunt parteneri Universitatea de Muzică şi Teatrul din Milano, Italia, Universitatea şi Teatrul din Avignon, Franţa.

"Este un moment extrem de important pentru cultura gălăţeană şi este o victorie foarte preţioasă pentru teatrul nostru liric, care reuşeşte să se alăture unui astfel de proiect şi să obţină finanţare europeană", a declarat primarul Marius Stan, care a mai anunţat şi dezvoltarea unui proiect cultural îndrăzneţ, pe… apă, asupra căruia vom reveni.

Vom avea Filarmonică şi un teatru muzical mai mare

Ieri, primarul a dat oficial sarcină directorul teatrului să înainteze proiectele pentru mărirea, până în 2017, a sălii, neîncăpătoare la evenimente mari, a Teatrului Muzical, care nu dispune de un turn de scenă, carenţă pe care maestrul Bosisio spune că n-a mai întâlnit-o nicăieri în lume! Managerul a depus deja proiectul la primărie, iar primarul a conchis:  "Să facem astfel încât, până în 2017, să avem un teatru mai mare cu circa 200 de locuri, cu o acustică impecabilă şi cu o faţă nouă. Şi mai vreau gata proiectul de reînfiinţare a Filarmonicii din Galaţi. Este un proiect la care ţin foarte mult şi pe care aş vrea să îl concretizăm în 2016. Este o mare onoare pentru noi şi un motiv de reală mândrie că Galaţiul a fost ales să pună în scenă o premieră mondială absolută a unei opere, un gen muzical extrem de greu de compus, de montat şi de pus în scenă. Puţini compozitori mai scriu operă în ziua de azi şi cred că vom fi martorii unui eveniment unic, de înaltă ţinută artistică aici, la Galaţi", a mai spus  primarul.         

Citit 5591 ori Ultima modificare Vineri, 23 Octombrie 2015 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.