SEARĂ ISTORICĂ la Teatrul Muzical/ "Traviata", cu ELENA MOŞUC, un succes fulminant

SEARĂ ISTORICĂ la Teatrul Muzical/ "Traviata", cu ELENA MOŞUC, un succes fulminant
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Spectacol de pomină, sâmbătă seara, la Teatrul Muzical! Nu mi-a fost dat să văd niciodată atâta efuziune pe o scenă! La finalul unui spectacol de excepţie, publicul a aplaudat minute în şir distribuţia, cu nume îndrăgite ale scenei lirice gălăţene, artişti invitaţi din ţară şi o stea, pogorâtă printre noi cu o neaşteptată modestie, după un succes enorm, în primăvară, pe scena celei mai emblematice opere din lume, Scala din Milano.

După aplauze, soprana Elena Moşuc a îmbrăţişat, într-o trecere în revistă a rampei, întreaga distribuţie, a aruncat şi orchestrei din florile primite - un buchet i-a fost oferit chiar de directorul Festivalului “Leonard”, Teodor Niţă, managerul teatrului, care a îngenunchiat la propriu la picioarele artistei, pe scenă. Merita, căci ne-a făcut hatârul, şi încă... după Scala!

Dirijorul orchestrei, redutabilul Gheorghe Stanciu, sosit de la Constanţa, a felicitat-o după spectacol în mod special pe artistă. Invitata s-a lăsat îmbrăţişată fără ifose, s-a fotografiat cu colegii din distribuţie, dar şi cu fanii, cu oameni din presă, cu un tânăr care a urcat cu greu pe scenă, din cauza unei deficienţe motorii, fiind şi el răsplătit cu o îmbrăţişare de marea soprană.

Parcă nu ajungea că muzica era compusă de nemuritorul Verdi, iar libretul era realizat pe baza unui roman scris cu sânge, dintr-o experienţă tragică proprie, într-o melodramă rămasă celebră în romanul “Dama cu camelii”, al lui Alexandre Dumas-fiul, şi cântăreţii şi-au pus sufletul pe masă... Invitata în rolul titular, un rol de întindere şi de mare consum emoţional şi fizic, şi-a lăudat colegii de scenă şi a spus că i-a plăcut cum a interpretat orchestra.

Soprana Elena Moşuc, sosită la Galaţi de la Zürich, tânără artistă deja considerată „cea mai versatilă şi mai expresivă soprană din lume”, a jucat acelaşi rol, Violetta Vallery, cu mare succes, şi la The New Israeli Opera. Remarcabil în rolul Alfredo, a fost ovaţionat tenorul Florin Guzgă. A primit, pe bună dreptate, felicitări, şi de la soprana invitată, de la dirijor şi de la iubitori de operă. Tânărul, care este şi arhidiacon al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este absolvent de facultate teologică. Un Germont apreciat a fost baritonul Adrian Mărcan, de la Opera din Braşov. Aplauzele au răsplătit, de altfel, toată distribuţia, coagulată în jurul sopranei Elena Moşuc, care practic a regizat a doua oară spectacolul gălăţean.

Elena Moşuc se întoarce!

Despre invitată, care i-a promis, târziu, după spectacol, chiar directorului instituţiei gazdă, că se va întoarce pe scena gălăţeană, mai amintim că a jucat anul trecut, în regia celebrului Franco Zeffirelli, în acelaşi rol ca şi la Galaţi. Iar în primăvară, a urcat, din nou, cu acelaşi succes remarcabil, pe scena Operei Scala din Milano! Acum, şi la Galaţi, unde ne-a mărturisit că s-a simţit între prieteni, deşi s-a aflat pentru prima oară în oraşul nostru.

Ataşată de Opera din Zürich, soprana a strălucit şi pe alte mari scene, la  Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg sau Barcelona, în mari festivaluri, precum cele de la Salzburg şi Verona, a cântat la New York şi Dallas, în oraşe din Japonia, China şi Coreea… O aşteptăm din nou la Galaţi!

Foto Victor Cilincă

Citit 1556 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 10:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.