LANSARE CU RĂSUNET/ "Istoria Brateşului" urmăreşte ascunzişurile Valului lui Traian

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Traseul Valului lui Traian, chiar şi al unui posibil val de apărare paralel cu Prutul, care trecea prin imensa întindere a Brateşului din alte veacuri (profesorul Brudiu recomandă de mult o cercetare arheologică), traseu dedus din hotărnicii, vecinătăţi trecute, în judecăţi întinse pe 400 de ani, a fost una dintre mizele proiectului derulat la Casa Cuza Vodă, lansarea lucrării „Moşia „Balta Brateşului” din ţinutul Covurlui (1448-1847)”, realizată de prof. Cristian-Dragoş Căldăraru.

A doua miză este eleganţa tipăriturii - o carte de istorie la care autorul a muncit zece ani, cu traducere şi în engleză, cu copii ale documentelor judecătoreşti originale, în scriere chirilică, carte protejată în casetă, în care sunt şi copii după un plan al oraşului, înfrumuseţat cu o vignetă - un peisaj gălăţean pictat la 1835, cu cătunele Vadu-Ungurului şi Brateş, cu schela portului, case şi biserici şi o corabie pictată: prima navă europeană cu aburi care ajungea chiar pe atunci la Galaţi.

Arheologii au spus "prezent!"

Sala de sus a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” a fost neîncăpătoare, cu reprezentanţi ai unor instituţii precum Direcţia de Cultură ori Biblioteca „V. A. Urechia”, profesori, studenţi, iubitori de istorie întâlnindu-se cu specialişti recunoscuţi din ţară. „Suntem într-o locuinţă aici”, a părinţilor domnitorului Cuza, observa arhiepiscopul ÎPS Casian Crăciun, care a reuşit să onoreze evenimentul, ca şi prefectul Dorin Otrocol.

Discuţiile despre cartea „de toată lauda”, „lucrare de referinţă” au fost moderate cu miez şi căldură de părintele Eugen Drăgoi. A fost prezent arheologul senior Mihalache Brudiu, „cel mai bun cercetător în viaţă al temeliilor daco-romane”, după chiar vorbele arhiepiscopului.

„Este o carte frumoasă, de mare valoare ştiinţifică”, a afirmat dr. Florin Topoleanu, apreciat arheolog, fost director al Institutului de Arheologie, venit acum de la Tulcea, alături de confraţi din Brăila şi din Iaşi,  prof. univ. dr. Octavian Bounegru, de la Facultatea de Istorie din Iaşi, care a făcut parte din echipa de arheologi de la Efes!

Autorul a mulţumit echipei care a pus umărul la rotunjirea volumului: Liliana-Carmen Palade (machetă grafică şi supracopertă), Alexandru Şeitan şi Iulian M. Roman (prelucrare planşe ilustrate, după Planul Brateşului la 1835, de Josef von Beller şi Leon von Braun), prof. Virgil Nistru Ţigănuş (consilier editorial), Cornelia Bujor (traducere în engleză).

Manuscrisul a fost scris în limba română cu grafie chirilică; transliterarea acestui manuscris aparţine exclusiv autorului lucrării.

Citit 1615 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.