Un adio literar de la părintele Igor Jechiu

Un adio literar de la părintele Igor Jechiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Restituire cu înţelepciune: ultima carte a cărturarului, tipărită de urmaşi * Învăţătură pentru suflet: să ai răbdare! *

„Vremea cheltuită cu înţelepciune nu se pierde!” este titlul aforistic desprins parcă din vremurile în care Timpul avea răbdare cu noi. Este titlul unei cărţi de gânduri adunate de urmaşii părintelui Igor Jechiu şi lansată acum la Biblioteca „V.A. Urechia” în prezenţa membrilor familiei – nepoata sa, dna Ana-Natalia Ilaşi, precum şi cumnatul preotului-publicist dus la cele veşnice, epigramistul Nicolae Nicolae, din Caransebeş, loc unde părintele a slujit în vremuri de bejenie.

Directorul bibliotecii, profesorul Ilie Zanfir, şi-a luat în serios rolul de gazdă atentă, invitându-i la cuvânt pe cei care l-au cunoscut şi îl pot evoca pe cărturarul care a făcut, ca să spunem aşa, concurenţă Colecţiilor speciale ale Bibliotecii, cu o bibliotecă proprie de peste 8.000 de cărţi preţioase. De altfel, gazda lansării a făcut şi propunerea de a găzdui măcar o parte din averea spirituală lăsată de cel care se îngropa luni întregi în studiul vechilor bucoavne.

Imagini din viaţa părintelui Jechiu, obiecte care i-au aparţinut, manuscrise, au fost expuse în sala „Eminescu”, în care a avut loc lansarea cărţii. Mulţi l-au evocat cu plăcută simplitate, la lansare, pe cărturar, de la nepoata sa la preotul paroh din Iveşti.

Părintele protopop Postolache a venit însă cu amintiri absolut emoţionante, despre meticulosul cercetător. „M-a învăţat o zicală: Lucrul provizoriu rămâne definitiv! Să faci în viaţă un lucru definitiv, căci dacă îl faci provizoriu, rămâne tot definitiv.” Preotul a mai povestit că a moştenit de la acest învăţător de suflete îndemnul de a avea răbdare…   

Urme peste Prut

Omul de cultură Radu Moţoc, cel care face de ani buni legături culturale solide cu românii de peste Prut, ne-a oferit la lansare, în proiecţie, fotografii realizate cu câţiva ani în urmă, când, cu sprijinul Primăriei Galaţi, o placă comemorativă a fost pusă pe Şcoala gimnazială care acum îi poartă numele, în satul Mârzeşti, raionul Orhei, acum în Republica Moldova, unde teologul, bibliofilul, publicistul şi epigramistul Igor Jechiu a văzut lumina zilei în 1918.

A absolvit Seminarul Teologic din Chişinau (după Revoluţie, a sădit trei brazi în faţa Bibliotecii din Chişinău…) şi Facultatea  de Teologie din Cernăuţi, acum în Ucraina, a slujit câteva decenii la Iveşti şi şi-a petrecut poate cei mai buni ani ai vieţii la Galaţi, căpătând nu vreun grad onorific, ci apelativul, cu dragoste folosit de prieteni, de „Tataia”. S-a stins în 1992, iar această carte de cugetări nu era iniţial hărăzită tiparului. Când târziu, după Revoluţie, s-a hotărât s-o editeze, nu s-a putut.

A făcut-o acum Editura „Partener”, într-o ediţie îngrijită de părintele Eugen Drăgoi, editorul care a făcut şi cuvântul introductiv („Nonconformismul unui preot sau sofia la ea acasă”) şi notele de subsol. Restituirea culturală s-a făcut şi prin efortul material al ginerelui părintelui, Valentin Ilaşi, care a tipărit volumul pe cheltuiala sa.

„Aforisme, minimeditaţii, gânduri, însemnări” – scrie sub titlu, iar părintele Drăgoi ne-a asigurat că este o carte de vacanţă, de luat în concediu – nu uşoară, adică, ci uşor de citit. Coperta, foarte elegantă, este semnată de graficianul Pavel Botezatu.

„Să vorbeasă tataia Jechiu!” – a spus editorul, citindu-ne câteva însemnări, din care notăm măcar una: „În Rai, unde sunt de toate, îl poţi găsi uneori şi pe dracul. El a ilustrat acest adevăr: este adevărat că femeia este aceea care a dat de dracul prima, dar bărbatul este cel dintâi care a dat de femeie şi astfel a dat de amândoi dintr-un foc”.

S-a râs şi s-a aplaudat. Citatul din Nietzsche rostit la un moment dat de părintele Drăgoi a fost emblematic pentru această lansare şi suna cam aşa: valoarea unui popor stă şi în modul în care acesta rămâne recunoscător înaintaşilor care l-au ridicat… Precum părintele Igor Jechiu!

Explicaţie foto: Din dreapta: nepoata părintelui Jechiu, alături de cumnatul acestuia, de directorul Zanfir, directoarea adjunctă a Bibliotecii, Letiţia Buruiană, şi de părintele Drăgoi

Citit 1884 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.