Festivalul Axis Libri, în cifre

Festivalul Axis Libri, în cifre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inedit pentru gălăţeni, târgul de carte „Axis Libri”, desfăşurat pe esplanada de la P-uri, un spaţiu bine ales, a fost o povestire cu final fericit, anunţă organizatorii.

Mulţumiţi, dacă nu chiar fericiţi, s-au declarat şi simplii vizitatori ai căsuţelor cu cărţi şi cei care au plecat acasă măcar cu o carte. E drept, cei mai exigenţi s-au aşteptat să găsească pe standuri toate noutăţile editurilor sau cărţile de specialitate din oferta lor.

Norocoşi au fost gălăţenii care au cumpărat volume de cel puţin 20 de lei, care au participat la tombola târgului şi care, la final, s-au văzut printre premiaţi. O locuitoare de la un bloc P, din zona unde s-a desfăşurat târgul, Janeta Drăghiciu, profesor pensionar de istorie, a plecat de la festival cu premiul cel mare, cărţi valorând 300 de lei.

5.000 de cumpărători

Bilanţul în cifre al primei ediţii a Festivalului Naţional de Carte „Axis Libri” arată că târgul a fost un succes, ne-a declarat Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, instituţia iniţiatoare a evenimentului.

Cifrele prezentate sunt într-adevăr un record, dacă le raportăm la orice alt eveniment cultural din Galaţi: 14-15.000 de vizitatori, cu un aflux mai redus în momentele ploioase ale zilei, 5.000 de cumpărători, peste 20.000 de volume achiziţionate de către persoane fizice sau de către instituţii, vânzări în valoare de 50-60.000 de euro. În faţa datelor de mai sus, criza lecturii sau cea financiară par să fi pălit de tot la Galaţi.

A doua ediţie, cu orice preţ

Directorul bibliotecii ne-a spus că la ediţia viitoare, pe care ţine să o realizeze cu orice preţ, deşi nu i-a fost uşor să o organizeze pe prima, va trebui să mai pună la punct câteva detalii. Ca exemplu, surse de lumină în fiecare căsuţă, astfel încât potenţialii cumpărători să-şi poată prelungi vizita la târg până seara târziu.

„Sper ca anul viitor să fie o ediţie mai bună, cu mai mulţi participanţi. Cuantificat în cifre, târgul de la Galaţi a fost un succes, poate şi datorită faptului că nu aţi mai avut un asemenea eveniment în ultimii 60 de ani”, ne-a declarat şi Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon din Cluj Napoca, editură implicată în organizare alături Consiliul Judeţean, Primăria Galaţi, Consiliul Local, Universitatea „Dunărea de Jos”, Asociaţia Naţională a Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii, Editura Accente noi. „Vreau să mă implic şi în organizarea următoarelor ediţii ale târgului, am făcut prea multe sacrificii pentru prima ediţie ca să nu continuăm”, a mai spus acesta.

De altfel, mesajul unuia dintre invitaţii de marcă ai primei ediţii, scriitorul Gabriel Liiceanu, sună aşa: „Cel mai greu lucru e să creezi o tradiţie. De s-ar naşte aici, la Târgul de carte, una…”, a scris acesta în Cartea de onoare a Festivalului.

Dacă nu s-ar transforma într-o tradiţie, gălăţenii ar rămâne doar cu amintirea frumoasă a cărţilor poposite la sfârşit de Cireşar printre teii de la P-uri. Dar cu toţii sperăm să existe şi alte ediţii.

Comentariu foto: Un târg de carte cultivă gusturile de lectură ale vizitatorilor, punându-i faţă în faţă pe editori şi pe cititori

Citit 627 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.