Florian Doru Crihană - capturat într-un album

Florian Doru Crihană - capturat  într-un album
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Luna aceasta, va ieşi de sub tipar albumul „Idile satirice”, scos  în Germania, la Editura de Artă Kerber *

Abia când unui artist îi apare primul album poţi fi sigur că ai reuşit să-i „prinzi” personalitatea între copertele acestuia, abia atunci se cheamă că ai reuşit să capturezi o parte din tot ceea ce e mai bun şi mai frumos din opera sa. Până atunci, se risipeşte liber în tot ceea ce înseamnă creaţia sa, lucrări, expoziţii, premii.

Caricaturistul gălăţean Florian Doru Crihană se pregăteşte să participe la acest moment al clasicizării sale: apariţia albumului „Idile satirice”, în condiţii grafice excelente, la Editura de Artă Kerber, Germania.

Poveste cu happy-end

„Cum pot să spun în câteva cuvinte o poveste care ţine de 20 de ani şi atinge apogeul pe 31 iulie, la ora 18.00? În acel moment voi fi împreună cu cei care de atâţia ani îmi sprijină creaţia şi îmi dirijează cariera în zone de vârf pentru arta satirică”.

„Dieter Burkamp m-a descoperit pe când era în juriul de la Festivalul Satyrykon din Polonia - Legnica. A fost impresionat de răsturnarea de către români a regimului dictatorial şi se hotărâse ca, la acea ediţie, să ofere un premiu unui artist din România. De atunci am început o colaborare neîntreruptă”.

„Pas cu pas, Dieter împreuna cu soţia sa, Gisela Burkamp, mi-au recomandat participarea în cele mai prestigioase evenimente din domeniu, situate departe de concursurile de amatori. În anul 2000, Dieter mi-a spus că va veni un moment în cariera mea când îmi va scoate un album. De atunci, a trebuit să învăţ să am răbdare”, povesteşte artistul gălăţean cu umorul caracteristic.

Jocul cunoaşterii şi recunoaşterii

Momentul mult aşteptat a venit după şapte ani. Nu cartea e atât de importantă, ci faptul că ea apare ca o confirmare din partea unui critic, istoric de artă şi colecţionar de marcă - Dieter Burkamp. Acesta i-a urmărit creaţia de la debutul său şi cunoaşte cel mai bine felul în care a evoluat Florian Doru Crihană. Albumul cuprinde desene pe care Dieter le strânge de 20 de ani.

„Ziua în care am făcut împreună selecţia pentru album, a fost una specială pentru mine, pentru că m-am redescoperit cu părţi bune şi părţi rele. De atunci, creaţia mea a cotit-o radical, lucru sesizat şi in ultimele expoziţii. Faptul a fost observat şi de cei doi autori ai albumului care au inclus de urgenţă reproduceri după mai multe lucrări făcute în ultimul timp”.

„După mai bine de doi ani, în care Dieter Burkamp a oscilat între a fi şi a nu fi, pentru că s-a îmbolnăvit foarte grav, ne vom putea totuşi întâlni pe 31 iulie, la Vianden, în Luxemburg, unde va avea loc lansarea. Vor fi acolo şi prietenii din Belgia, Germania şi Marea Britanie. Voi prezenta expoziţia “Portrete”, reînnoită, care va cuprinde 40 de lucrări”, ne relatează Florian Doru Crihană câteva dintre peripeţiile pe care le-a parcurs până la realizarea albumului său.

Album călător

Pe 30 septembrie albumul va fi lansat la Librăria din Oerlinghausen (oraşul soţilor Burkamp), iar  în octombrie în Belgia, odată cu vernisajul expoziţiei „Satira dezbrăcată”, care va cuprinde 60 de lucrări în premieră. La anul urmează lansare în Serbia şi Austria.

Crihană nu ne-a putut spune nimic despre o posibilă lansare în oraşul nostru: „Am primit cu mare satisfacţie cererea Bibliotecii «V.A. Urechia» de a achiziţiona un număr de exemplare. Uneori e plăcut să fii gălăţean”, a venit pe ocolite răspunsul.

Citit 700 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.