9,9 euro costă, în mai multe librării din oraşe italiene, romanul "Orologiul de nisip" (320 pagini), scos de Editura Regio, semnat de scriitorul Petre Rău.
Gălăţeanul a fost multă vreme cunoscut ca matematician. Mai precis, informatician - specialist în dezvoltarea de software. Director al revistei de cultură on-line Boem@, scriitorul este şi membru fondator, în 1983, al Cenaclului „Noduri şi Semne”. A publicat opt cărţi de literatură şi multe cărţi tehnice.
L-am întrebat care este secretul acestei victorii editoriale – cum s-ar putea numi altfel faptul că îl publică italienii pe banii lor şi îl vând în librării, în librării italiene? Dincolo de discreţia contractului, autorul gălăţean ne-a putut spune cam atât:
„Lucrurile, în mare, au decurs cam aşa: mi-au cerut un brief-synopsis (în limba engleză), circa două pagini, un rezumat. La două săptămâni mi-au zis că li s-a părut interesant şi să le trimit şi romanul. Le-am spus că e în limba română şi nu am o traducere la el. Ei mi-au zis că aşa îl şi vor. L-am trimis”.
„După încă două săptămâni mi-au spus că le-a plăcut şi e ok. Am bifat atunci un formular de contract. Dar toate astea se petreceau la sfârşitul anului trecut, când eu eram prin spitale. De atunci nu am mai ştiut nimic, până acum o lună. În mare cam asta e povestea”.
Am mai aflat de la autor că editura publică în regim de „print-on-demand”: câte exemplare se comandă într-o săptămână, doar atâtea se tipăresc. Un sistem mai sigur, putem spune.
Petre Rău a mai publicat, din domeniul literar şi în legătură cu acesta:
- „Anul cub” (poeme-probleme) - Editura Dominus, 1996, probleme de matematică… în versuri;
- „Mogoşoaia – istoria unei tragedii” – Editura Porto-Franco, 1999, roman-document;
- „Y2K – Bomba anului 2000?” - Editura Geneze, 1999, eseu;
- „Întârziata vestire” - Editura Noduri şi Semne, poezii;
- „De Lingua Universalis” - Editura Antares, eseu despre limbaje şi comunicare;
- „Softangiul român” - Editura InfoRapArt, 2008, umor;
- „Oglinda lui Eminescu” - Editura Antares, 2008, eseuri literare;
- „Autograf” - Editura Vinea, Bucureşti, 2008, eseuri.
În fotografie, Petre Rău, un gălăţean deja globalizat