EXPOZIȚIE in memoriam Sergiu Dumitrescu, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine
Foto: Foto ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

EXPOZIȚIE in memoriam Sergiu Dumitrescu, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)


Preoţi, oameni de cultură şi politicieni s-au adunat, vineri, 11 martie, la sala de expoziţii temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine, la 40 de zile de la moartea sculptorului Sergiu Dumitrescu, pentru a vernisa expoziţia realizată în memoria artistului. Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a sfinţit cu această ocazie sala de expoziţii temporare, dându-i numele „Sergiu Dumitrescu”.

Primul care a luat cuvântul, în cadrul manifestării, a fost Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului gălăţean de Artă Vizuală, într-o scurtă analiză a operei sculptorului. „Sergiu Dumitrescu a comunicat. Întâi şi întâi a comunicat că există şi nu s-a dat la o parte decât când a vrut el. În al doilea rând, a comunicat că s-a putut juca între material şi imaterial, cu o ştiinţă a maturităţii inteligente, cu o acumulare în planul ideilor şi a tehnicii propriu-zise”, a precizat, în discursul său, Dan Basarab Nanu.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliul Judeţului Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, a declarat: „În clocotul de ambiţii locale, e posibil să fi neglijat dimensiunile reale ale artistului care era Sergiu Dumitrescu, pe care acum, după trecerea lui într-o altă dimensiune, avem ocazia să le revedem şi să le regândim (…) Eu unul am fost onorat de prietenia sa. Eu fiind o persoană cu un spirit exploziv, uneori certăreţ, am învăţat mult din blândeţea şi înţelepciunea sa”, a spus Bacalbaşa.

„A reuşit să îşi facă un album care rămâne. E unul dintre artiştii Galaţiului care va rămâne în istoria urbei (…)”, a precizat Radu Macovei, fondator al cotidianului "Viaţa liberă".

„Cel mai mare artist este cel care îşi modelează propria persoană. E cel care şlefuieşte tot timpul, în aşa fel încât să nu existe o contradicţie prea mare între interior şi exterior, între sufletesc şi trupesc, între spirit şi materie, între Dumnezeu cel din noi şi Cel din Ceruri (…) Era puternic, şi nu dădea niciodată înapoi, în planurile lui. Dar niciodată nu introducea cu forţa ideile lui sau personalitatea sa. Era un pom care nu îşi ridica sus crengile, ci dimpotrivă, le lăsa foarte jos, să se bucure şi să se împărtăşească toţi din ele, de parcă îţi vine să spui, ca Blaga, „drumeţule, ia fără de sfială, că n-ai să dai la nimeni socoteală”, a conchis Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul părinte Casian.

Expoziţia rămâne deschisă, în sala „Sergiu Dumitrescu”, vreme de o lună.

Citit 2308 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Martie 2016 00:40

3 comentarii

 • postat de Liviu
  Miercuri, 16 Martie 2016 08:20
  5.13.167.***
  Iata si prima expozitie "de pomana" din orasul Galati! Se intampla evenimente, nu gluma, in targul nostru...
  1
  1
  Raportează
 • postat de cetateanuL
  Duminică, 13 Martie 2016 18:43
  89.137.137.***
  SA STITI. Ce nu iese in fata cu surle si trambite, cu urale, cu pompa si laude ,TOATE LUMESTI, ESTE DE O MIE DE ORI MAI MULT IUBIT DE DUMNEZEU , CEEA CE CONTEAZA MULT MAI MULT. DAR SIGUR CA UN OCHI VIGILENT, CARE VEDE ACEST ASPECT, POATE AVEA O TRAIRE DE REPROS. DUMNEZEU SA IL IERTE PE PR. OSTACHE, MODEST, CULT, BUN SLUJITOR , IUBIT, DE OAMENI, SUNT SIGUR SI DE DUMNEZEU.
  1
  2
  Raportează
 • postat de P69
  Sâmbătă, 12 Martie 2016 18:07
  95.90.224.***
  pentru pr.Ionel Ostache nu s-a putut scrie doua randuri la EDJ dar lu” asta ii face sala si expozitie in memoriam

  mi-e rusine mie de rusinea ta!

  ne vem in iad ”Colonele”

  P69
  2
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.