Filme de artă şi plăcere, la Muzeul de Artă din Galați
Foto: Foto Elsa Stavro

Filme de artă şi plăcere, la Muzeul de Artă din Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* CinePolska - caravana cinematografică ajunge vineri şi la Galaţi


Institutul Polonez Bucureşti şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi ne invită, pe 25 şi pe 27 martie, în sediul primitor al muzeului, la o adevărată gală a filmului polonez nou: „CinePolska – filme despre curaj”. Intrarea este liberă, în limita locurilor. Filmele sunt subtitrate. Muzeul nostru ne-a obişnuit, încă cu decenii înainte de revoluţie, cu prezentarea extraordinarilor artişti plastici polonezi, în special a designerilor îndrăzneţi din lumea afişelor şi, de mai mulţi ani, găzduieşte gale ale filmului polonez actual sau deja glorios. Se ştie că şcoala poloneză de film a fost şi rămâne una de referinţă la nivel mondial, astfel încât nici oferta de acum nu este de refuzat, mai ales că selecţia filmelor este una de zile mari!

Astfel, vineri, 25 martie, la ora 18,00, vom vedea  filmul „Dumnezeii” (115 min.), peliculă care  a obţinut marele premiu Leul de aur la Festivalul de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia, şi este realizat de tânărul regizor Łukasz Palkowski. Construit „în stil hollywoodian”, filmul deapănă povestea unui eminent  cardiochirurg polonez al anilor ’80, care „a pus, prin forţele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia”. Un om care a înfruntat inclusiv tabuuri religioase, care considerau transplantul un gest împotriva naturii, împotriva divinităţii!

Pe 26 martie, tot de la ora 18,00, vom râde amar la  comedia  „Cetăţeanul” lui Jerzy Stuhr (100 min.), cunoscut actor şi regizor, care „râde de mitologia istorică a Poloniei”. Filmul cu  obţinut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional de Film Comedy din Cluj: pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.

Pe 27 martie, ultima proiecţie  CinePolska se încheie „una dintre cele mai importante superproducţii poloneze din ultimii ani”, filmul „Varşovia 44” (122 min.), în regia tânărului Jan Komasa (are doar 34 de ani), o poveste cu tineri din Polonia ocupată de naziştii, eroi participanţi la Revolta de la Varşovia din 1944. Un film care, se spune, rivalizează cu clasicul film  „Canalul”, de Andrzej Wajda şi se adresează, prin limbaj, tinerilor.

„CinePOLSKA înfăţişează poveşti reale. Privindu-le, poţi cunoaşte evenimente puţin cunoscute din istoria Poloniei şi Europei, dar şi oameni care au participat la ele.” – aflăm de la  Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, instituţie care organizează CinePOLSKA. Proiecţiile sunt organizate de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

Citit 1737 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2016 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.