Poezie de 10 la Universitatea ”Dunărea de Jos”, de Ziua Mondială a Poeziei

Poezie de 10 la Universitatea ”Dunărea de Jos”, de Ziua Mondială a Poeziei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Doisprezece poeţi gălăţeni consacraţi, absolvenţi ai Universităţii “Dunărea de Jos”, s-au întâlnit luni, 21 martie, de Ziua Mondială a Poeziei, în holul instituţiei, cu elevii şi studenţii gălăţeni, dornici să vadă cum arată un scriitor în carne şi oase. Prilej de povestit despre drumul în viaţă, puterea cuvântului şi literatura de ieri şi de azi.

Acţiunea a fost organizată în cadrul Zilelor Universităţii şi a mijlocit un dialog între generaţii. Daniela Capotă, Alina Beatrice Cheşcă, Victor Cilincă, Marius Grama, Mihaela Galu, Iulian Grigoriu, Diana Mănăilă, Octav Miclescu, Dana Roşca Potorac, Angela Ribinciuc, A.G.Secară şi Andrei Velea au răspuns întrebărilor elevilor de la Şcolile 10 şi 11 din Galaţi, dar şi studenţilor, care au vrut să ştie ce-i inspiră şi cum se împacă meseriile pe care le au în viaţa reală (mulţi sunt ingineri, jurnalişti sau profesori) cu imaginaţia unui poet. La rândul lor, scriitorii gălăţeni au aflat de la studenţi dacă se mai fac cenacluri în universitate şi câtă poezie se mai studiază în scoli. Poeţii au recitat din creaţiile lor şi au oferit cărţi cu autografe tinerilor curajoşi care au pus întrebări. Tinerii au plecat acasă şi cu tricouri şi şepci personalizate, cu însemnele instituţiei de învăţământ superior. “Dacă o să devină o tradiţie, o să fie foarte interesantă şi o să vin de fiecare dată când voi fi invitat. Eu le-am adresat şi o invitaţie tinerilor: să reia tradiţia întâlnirilor literare - noi aveam în studenţie Cenaclul <<Gelu Naum>> şi scriam la Revista <<Noduri şi semne>> – şi să vină la cenaclurile noastre, pentru că avem nevoie de suflu tânăr”, a declarat scriitorul Andrei Velea.

Sfaturi de zi cu zi şi o încercare de definire a poeziei

Cu atâţia poeţi pe metru pătrat, s-a încercat şi o definire a poeziei. Fie din perspectivă filosofică - de la Heidegger citire, prin Ion Corduneanu, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie - poezia fiind “cea mai înaltă formă de exercitare a puterii”. Fie din perspectivă personală, poezia fiind "un prieten de cursă lungă" (Angela Ribinciuc) sau “orice, forma formelor şi totul” (Iulian Grigoriu). Scriitorii i-au sfătuit pe tineri să urmeze calea culturii, să găsească timp pentru o poezie, la final de zi, şi să creadă în puterea lor de a-şi găsi drumul şi cuvintele potrivite.

Citit 2054 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2016 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.