EXPOZIȚIE gălăţeană la Veneţia

EXPOZIȚIE gălăţeană la Veneţia
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pagini din istoria glorioasă a Galaţiului vor fi deschise vineri, 29 aprilie, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (foto), aproape de Canal Grande! Prima instituţie europeană stabilită în România, Comisia Europeană a Dunării, al cărei palat (acum sediul Bibliotecii „V. A. Urechia”) a fost ridicat la Galaţi, este subiectul expoziţiei documentare „La Commissione Europea del Danubio, un´instituzione internazionale in terra romena”, organizată de  prestigiosul institut român, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale ale României şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, dar şi cu Universitatea din Utrecht, Olanda, cu susţinerea Institutului Cultural Român! Oraşul, a cărui arhivă de 76 kilometri cu rafturi de documente importante şi pentru noi l-a determinat pe Iorga să înfiinţeze în 1930 acest centru de documentare, numit atunci Institutul istoric şi artistic „Casa Romena”, va admira acum lumea cosmopolită a Galaţiului şi a Sulinei de odinioară, activitatea Comisiei pentru asigurarea navigaţiei fluviale, comunităţile multiculturale de aici, expunând, pe „panouri forex, o amplă şi sugestivă selecţie de còpii şi reproduceri înalt calitative de fotografii şi documente de epocă, însoţite de explicaţii detaliate în limba italiană, urmând parcursul cronologic al instituţiei”.

Curatorul expoziţiei - prof. Ardeleanu

La vernisajul expoziţiei, din 29 aprilie, ora 18,00, vor susţine alocuţiuni prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul adjunct al Institutului de la Veneţia, gazda,  dr. Paolo Tomasella, de la Istituto Regionale per il Patrimonio Culturale del Friuli Venezia Giulia, alături de gălăţenii de-ai noştri: dr. Adrian Pohrib, directorul Serviciului Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale, şi prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Expoziţia, deschisă publicului până pe 15 mai, se bazează pe documentarea şi concepţia grafică de expunere aparţinând curatorului acesteia, profesorul Ardeleanu, în colaborare cu specialiştii de la Serviciul Judeţean al Arhivelor, din arhiva căruia reproducem şi o fotografie din 1893 (foto de mai jos).

Citit 1268 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Aprilie 2016 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.