Albumul Nicolae Spirescu

Albumul Nicolae Spirescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Editura Alma Print din Galaţi a apărut recent albumul de artă „Nicolae Spirescu - pictură, grafică”, al doilea după cel din 1996, intitulat „Peisaj dunărean” (Editura Porto-Franco).

Reproduceri din colecţii particulare

Partea scrisă a noului album cuprinde o „Cronologie sumară” a biografiei pictorului, o antologie de fragmente din cronicile plastice făcute pe marginea unor expoziţii personale, precum şi texte critice, acestea din urmă fiind traduse în limbile franceză şi engleză.

Prezentarea reproducerilor din volum nu urmează o ordine cronologică, ci urmăreşte ilustrarea tuturor genurilor cultivate de Nicolae Spirescu atât în pictură cât şi în grafică (gravură, desen): peisaj, compoziţie, portret, nud, natură statică cu flori.

Lucrările sunt reproduse din colecţiile unor instituţii publice, dar mai ales din colecţii particulare inaccesibile iubitorilor de artă. Dacă pe unele tablouri (care se găsesc în patrimoniul Primăriei Galaţi, al Colegiului Naţional „V.Alecsandri”, al Colegiului Naţional „C.Negri”, al Bibliotecii „V.A.Urechia” sau al Muzeului de Artă Vizuală) le-am mai putut vedea, pe altele, aflate în colecţii din Italia, Germania, Canada, Franţa, Austria, S.U.A., România, avem posibilitatea să le admirăm acum prin intermediul reproducerilor.

Peisajul dunărean şi geniul

Nicolae Spirescu, în creaţia căruia se întâlnesc ecouri ale picturii impresioniste, postimpresioniste, expresioniste şi foviste, este înainte de toate un mare peisagist al meleagurilor acvatice ale Dunării. Peisajele lui aduc în prim-plan imagini convingătoare ale arealului geografic de la Dunărea de Jos, apele se desfăşoară pe mari întinderi spaţiale, contopindu-se cel mai adesea cu cerul. Natură poetică, artistul este un liric neegalabil. Culoarea, bine hrănită, aşezată cu cuţitul de paletă, dobândeşte sonorităţi vecine cu muzica.

Alături de nenumăratele peisaje reproduse, în album admirăm cu vădită emoţie compoziţiile de evocare istorică şi pe cele inspirate din munca muncitorilor portuari, a constructorilor de nave şi a ţăranilor, lăcaşuri de cult ortodox, portrete (mai ales de femei), autoportrete, nuduri, flori, ca şi multe tablouri din ciclul eminescian „Ipostazele geniului”.

Albumul, la Galeriile de Artă

Albumul, finanţat de Primăria Galaţi şi Consiliul Local, este o realizare tipografică importantă, un adevărat muzeu în miniatură, ce oferă prilejul unui public larg să vină în contact cu creaţia pictorului gălăţean. Albumul poate fi achiziţionat de la Galeriile de Artă „Nicolae Mantu”.

Citit 1494 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.