Ioana Pârvulescu - un scriitor împăcat cu cititorii săi

Ioana Pârvulescu - un scriitor împăcat cu cititorii săi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Critic literar, scriitor, publicist, Ioana Pârvulescu s-a aflat recent la Galaţi, împreună cu Gabriel Liiceanu, invitat să îşi lanseze ultimul său volum, la Festivalul de Carte “Axis Libri”. O prezenţă-supriză şi pentru organizatori, coordonatorul colecţiei «Cartea de pe noptieră» a Editurii Humanitas, doamna Ioana Pârvulescu a stat de vorbă şi cu «Viaţa libere».

Cartea care schimbă prejudecăţile

După ce ne-a asigurat că nici în perioadă de criză cititul nu are de suferit, Ioana Pârvulescu le-a recomandat pasionaţilor de lectură o carte care schimbă prejudecăţile. Dintre noutăţile prezentate la Bookfest, ultimul târg de carte, de la Bucureşti, Jurnalul Oanei Pellea «răstoarnă puţin imaginea a ceea ce ne închipuim că înseamnă un jurnal de vedetă”.

„Nu veţi găsi acolo bârfe din viaţa actorilor, nu veţi găsi vedetisme, ci însemnări ale unui om care se caută pe sine sau se evită pe sine, cum frumos spune ea. Uneori se evită, alteori se caută, dar în orice caz e un om autentic care scrie despe lucruri de mare adâncime, despre boala şi moartea mamei. De altfel, atunci şi-a început jurnalul… şi veţi vedea că avem o imagine destul de greşită despre vedete atunci când le încadrăm pe toate în acelaşi clişeu. Oamenii publici sunt foarte diferiţi de altfel, poate ar fi bine să nuanţez, nu se caută în general lucruri ale numelor cunoscute, ale oamenilor publici», ne-a spus doamna Pârvulescu, care şi-a lansat, la Bookfest, cartea «Întoarcere în secolul 21».

«Lectura, unica distracţie»

Întrebată dacă, în calitate de critic literar, dar şi, mai nou, în cea de scriitor poate face un profil al cititorului român, Ioana Pârvulescu ne-a răspuns: «Personal, nu cred în asemenea profiluri. Din fericire, există cititori foarte buni în România, există o generaţie care a prins lectura ca unică distracţie şi aceşti cititori sunt atât de rafinaţi încât ar fi capabili să devină oricare dintre ei un excepţional critic literar, dacă şi-ar dori. Dar am la fel de mare încredere şi în ceilalţi».

«Eu cred în cititorul roman, cred că orice carte îţi găseşte până la urmă cititorul care o caută, uneori ştii despre el,  alteori nu ştii, dar el există şi nu-mi pierd speranţa că nu scriem degeaba şi că nu ne chinuim degeaba să le edităm în condiţii bune».

Iar celor care îşi mai pun probema că generaţia tânără nu mai citeşte, interlocutoarea le recomandă, bineînţeles, o carte, scrisă de Alessandro Baricco: «Barbarii» (“Barbarii. Eseu despre mutaţie», Ed. Humanitas 2009).

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.