Încă o sărbătoare a culorilor, la MUZEUL DE ARTĂ. Un artist Cetăţean de Onoare, dar... nu la Galaţi
Foto: În foto - Alexandru Pamfil, Dan Basarab Nanu, Ştefan Buţurcă, Corneliu Stoica

Încă o sărbătoare a culorilor, la MUZEUL DE ARTĂ. Un artist Cetăţean de Onoare, dar... nu la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cel mai mare muzeu de artă contemporană din ţară şi multă vreme unicul (acum încă îngrămădit la bloc), Muzeul de Artă Vizuală a fost din nou neîncăpător, la vernisajul expoziţiei plasticianului Ştefan Buţurcă. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Bucureşti, pictorul sexagenar cu priviri ce împrăştie lumină s-a născut la Nicoreşti şi trăieşte la Tecuci. Are peste 450 de lucrări în colecţii particulare şi de stat din România şi din străinătate, multe expoziţii personale şi multe premii.

Muzeograful Alexandru Pamfil, care l-a prezentat pe oaspete, a avut de furcă să aşeze pe simeze atâtea lucrări! Despre pictorul Buţurcă a vorbit şi directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, şi, mai pe larg, apreciatul critic de artă şi monograf Corneliu Stoica. ”El este Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi”, a greşit criticul, corectându-se, din păcate, căci… la noi… nu e cazul să ne recunoaştem valorile: „… al municipiului Tecuci”. Căci „la noi, titlul acesta l-a avut doar dl Nicolae Spirescu. Şi l-a obţinut cu numai doi ani înainte de a muri. Nu aşa procedează toată lumea. Am văzut şi la Buzău artişti care la 50 de ani pot fi cetăţeni de onoare; poate, cândva, şi autorităţile noastre administrative se vor apropia mai mult de artişti şi vor avea consideraţia necesară… ”

Autorul a mulţumit scurt pentru primire şi prezentare şi ne-a lăsat să vizionăm expoziţia: portrete, dar mai ales peisaje de ţară sau din mahala, uşor stilizate, pe foarte-foarte multe pânze şi cartoane, de dimensiuni mici, dând o bogăţie ca de zid de biserică acoperit de icoane.

Corneliu Stoica a spus că pictorul „a evoluat în spiritul celor mai bune tradiţii ale artelor plastice româneşti” şi că ”a moştenit de la Petraşcu consistenţa cromatică” (într-adevăr, lucrează păstos, cu tuşe largi) „şi mai ales culoarea - culoarea străluceşte, are „sonoritate” de smalţ!” Pictorul figurează în "Enciclopedia artiştilor români contemporani", de Alexandru Cebuc, Vasile Florea şi Negoiţă Lăptoiu, iar Valentin Ciucă, critic ieşean, „l-a cuprins în monumentalul său album de artă, „Un secol de arte frumoase în Moldova”, unde le „acordă importanţă gălăţenilor, îndeosebi”, şi în dicţionarul „Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova, 1800-2010”. Şi tot Valentin Ciucă i-a consacrat tecuceanului un album de artă - „Ştefan Buţurcă - viaţa ca un portret”, a mai adăugat criticul Corneliu Stoica.

Într-un interviu luat de scriitorul tecucean Vasile Ghica, citat de către critic, pictorul mărturisea: „Eu sunt convins că simplitatea şi claritatea pot fi profunde. Accesibilitatea nu este o ruşine iar exhibiţionismul nu înseamnă adâncime. Mă fascinează peisajul şi culoarea.”

Citit 1138 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2016 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.