O crimă, în plin Corso! O seară retro, la CASA SERFIOTI

O crimă, în plin Corso! O seară retro, la CASA SERFIOTI
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Prozatoarea Violeta Ionescu a prezentat, miercurea trecută, la Ethos Caffe, de pe Domnească, în cadrul Cenaclului "Serfioti", o nuvelă din seria pe care a început să o publice în Revista Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, sub titlul „Misterele Galaţilor”; textele vor intra într-un viitor volum dedicat urbei noastre vechi, descoperită de ziaristă în paginile ziarelor de altădată.

Povestea de faţă, dintr-un târg „care este şi nu mai este acelaşi”, în 1932, vorbeşte despre o crimă în plină stradă, chiar pe Corso, cu trei focuri de revolver trase de un căpitan… medic militar,  în pieptul maiorului Alexandru Gogulescu, procuror militar. O poveste cu zestre, înşelăciune în dragoste, discriminări sociale, dar şi mult parfum de epocă. O cercetare din  ziarul „Vocea Galaţilor”, dar şi din alte surse documentare.

Ideea lecturii în acest spaţiu deschis adeseori evocărilor trecutului, mai vrednic decât prezentul oraşului nostru, a venit de la prozatorul Ion Gh. Tofan, şi el bine legat de istoria acestor locuri. El a prezentat-o pe prozatoare, poetă, cercetătoare şi jurnalistă, autoare a unui roman istoric de interes internaţional prin temă şi tratare - „Diocleţian, fiul lui Jupiter”, despre un personaj puternic controversat: autoare a trei cărţi despre aviatori, dedicată şi marinei, cu mai multe genuri literare adoptate. Chiar cu un superb roman de aventuri pentru adolescenţi (gen foarte rar abordat acum!), „Legendele nu se scufundă”, publicat în 1990, în zeci de mii de exemplare, la Editura „Ion Creangă”, care ar merita reeditat! Întâlnirea a fost prezidată de poeta Vera Crăciun, secondată de gazdă, patronul aşezământului, Marcel Capriş.

A citit povestirea actorul Vlad Vasiliu, în costumul său de „marinel”, cald acompaniat de cântăreţul folk Săndel Spânu. Actorul a amintit că a mai recitat altădată şi din poezia prozatoarei, iar unele texte i-au fost puse şi pe muzică. Pe marginea lectrurii s-a încins o adevărată acţiune detectivistico-istorică asupra localizării locurilor invocate, astăzi doar o amintire, precun strada Braşoveni, Cinema Miron şi multe altele, în care scriitorul Dan Plăeşu sau publicistul Ghiţă Nazare au adus contribuţii. Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană de Cultură, a adus multe precizări. Şi, de asemenea, a vorbit despre războiul dus de Guvern pentru a convinge autorităţile gălăţene să accepte construcţia aeroportului civil la Galaţi…

Prozatoarea a evocat amintirile gălăţene incitante scrise de un prieten şi protector al său, regretatul dr. Crişan Muşeţeanu, savantul de la Freiburg. A vorbit şi despre frumoasa colaborare cu sursa de informare, „comorile” din arhiva Bibliotecii „V. A. Urechia”. De altfel, şi Tofan a scos în evidenţă că „Dicţionarul scriitorilor gălăţeni”, scos recent la editura bibliotecii, este un instrument necesar - de acolo a şi extras datele despre autoarea prezentată. Prozatoarea a invocat şi ajutorul constant oferit în documentare de o prietenă, bibliotecara Valentina Oneţ, prezentă şi acum la cenaclu.

Au recitat Luminiţa Potârniche şi Veronica Popescu, iar prof. Toader Buhăescu a făcut pe loc epigrame dedicate întâlnirii.

Citit 1606 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iulie 2016 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.