„Antares” răsare din nou! Revista este subvenţionată acum de trei scriitori

„Antares” răsare din nou! Revista este subvenţionată acum de trei scriitori
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Revista literară gălăţeană cu nume de stea, care stă de 18 ani la baza Fesivalului Internaţional de literatură al revistei Antares, desfăşurat în iunie, pentru prima oară în istoria sa, chiar fără… revista care îl motivează, a apărut din nou. „Acest număr a fost susţinut financiar de scriitorii Vasile Datcu, Corneliu Antoniu şi Vasile Tudorie”, citim pe ultima pagină a revistei ieşite mai târziu, care are acum mai puţine pagini şi un format mai mic. După ce în primii ani revista a apărut din agoniseala de câţiva ani, din munca în străinătate, a poetului Corneliu Antoniu, municipalitatea a sprijinit financiar, odată cu desfăşurarea festivalului (la care, ca să fim drepţi, au contribuit mult mai mult Brăila, alături de Tulcea şi Sulina), şi apariţia revistei.

Festivalul internaţional care a adus la noi, în 18 ani, peste 180 de scriitoare şi scriitori din Europa, Asia şi America, chiar şi din Australia, deci chiar traversând un ocean pentru a ne onora (în schimb, nu ne-au onorat aleşii), nu şi-a putut publica, ca de obicei în timpul festivalului, poeţii-oaspeţi, din pricina unui blocaj ciudat. Poetul Corneliu Antoniu, directorul revistei care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, ne spune că a primit, la Fundaţia Culturală Antares, editoare a revistei, o adresă a Direcţiei Generale a Serviciilor Publice, semnată de fostul primar… chiar în ultima zi de mandat al acestuia, prin care se impută editorului că nu ar fi respectat legislaţia, după ce, spune directorul Antoniu, aceeaşi procedură a fost îndeplinită an de an, respectând cele cerute tocmai de oamenii Primăriei. Cu documentaţia depusă din timp – prima dintre revistele culturale care şi-a depus conştiincios „dosarul”!

Voluntariatul cultural nu dă bine

Într-o scrisoare către Primăria Galaţi şi către noul primar, Antoniu explica: „Ce ni se impută: 1. Că nu s-a respectat evaluarea ofertelor formulate de către o editură sau redacţie (?). 2. Că nu se poate justifica posibilitatea activităţii noastre în lipsa unor salariaţi.”  Să fie imputabil că oamenii care lucrează pentru literatură n-au… şoferi, portari şi directori adjuncţi, plătiţi, cum se cade, cu vreo 13.000 şi un euro pe lună, ci doar voluntari? „Este ciudat că după 17 ani – fără să fi avut în această perioadă un singur avertisment în ceea ce priveşte ilegalitatea proiectelor noastre - se găseşte acum cineva care vrea cu tot dinadinsul să distrugă ceea ce cu greu s-a construit la Galaţi: o revistă a Uniunii Scriitorilor din România şi un festival internaţional de literatură, ambele fiind unice prin conţinut şi continuitate în întreaga istorie a Galaţiului”, mai scrie poetul Antoniu, cel care a înfiinţat şi conduce filiala Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor, recunoscut de altfel de municipalitate şi prin titlul pe care i l-a conferit, acela de Cetăţean de Onoare al Galaţiului. Într-un oraş care şi-a pierdut în ultimii ani multe instituţii, filiala USR şi apariţia unei reviste de cultură sub egida Uniunii ne pun pe o selectă hartă culturală românească! De fapt, este convins directorul Antoniu, aceia care nu şi-au făcut datoria „sunt tocmai salariaţii Primăriei, care acum încearcă să se disculpe aruncând propriul gunoi în curtea altcuiva”. Antoniu reclamă „conflictul de interese, traficul de influenţă, deturnarea de fonduri (de la Cultură la Sport)”. Chiar şi data înregistrării documentului emis de Primărie a fost modificată, „ne-a fost adusă la cunoştinţă după un un de zile. Documentul a fost redactat de un necunoscut, într-un singur exemplar”. Lucrurile ar trebui lămurite, căci birocraţia poate ucide o tradiţie! Iată, în timp ce primăriile din ţară subvenţionează inclusiv salarii pentru colegiile de redacţie, la Galaţi, unde până acum s-au acoperit numai costurile de tipărire şi hârtia, este reproşat tocmai voluntariatul.

Numărul din iunie, apărut în august Astfel, apar consemnate şi datele despre Festivalul internaţional de literatură al revistei Antares. Mai putem citi însă aici cronici semnate de Cornel Galben, Adelina Pop şi Dumitru Anghel, istorie literară de Viorel Coman (despre Panait Istrati şi opera sa) şi Ionel Necula (care se dedică studiului lui Vintilă Horia), câteva pagini cu poeme semnate de Viorel Dinescu şi Virgil Diaconu.         

Citit 2369 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2016 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.