FESTIVALUL ”Doina Covurluiului” a cucerit publicul. TRADIȚIILE din diferite colţuri ale lumii s-au reunit la Galaţi
Foto: Foto ”Viața liberă”, Ruxandra Podlisnic

FESTIVALUL ”Doina Covurluiului” a cucerit publicul. TRADIȚIILE din diferite colţuri ale lumii s-au reunit la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” a reunit, şi de această dată, tradiţii din diferite colţuri ale lumii. Gălăţenii prezenţi pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor au avut ocazia să admire, timp de patru zile, spectacole extraordinare, susţinute de ansambluri din opt ţări.

Luni, 15 august, în ultima zi a festivalului, spaţiul din faţa scenei de la Sindicate s-a dovedit a fi neîncăpător. Peste 1.000 de spectatori au răspuns pozitiv organizatorilor festivalului - Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. Publicul a aplaudat, s-a ridicat în picioare şi a mulţumit chiar şi cu gesturi care semnifică recunoştinţa în unele dintre ţările artiştilor prezenţi la festival. Pe lângă faptul că toate ansamblurile au fost răsplătite cu buna reacţie a publicului gălăţean, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi Consiliul Judeţean Galaţi le-au înmânat participanţilor plachete ale festivalului.

Ansamblurile din Macedonia, Ucraina, Taiwan, Estonia, România, Spania, Grecia și Bulgaria, prezente la Gala Laureaților, au adus şi luni pe scena festivalului spectacole de forţă.

De la hore la ritmuri taiwaneze

Festivalul internaţional de folclor de la Galaţi a dat peste cap stereotipurile despre „prieteniile reci” dintre anumite popoare. Dansul, muzica şi tradiţiile i-au făcut pe oameni să uite de toate prejudecăţile. Participanţii au adus, la Galaţi, tot ce este mai frumos în ţările din care provin.

Studioul folcloric ”Etnos” din Skopje, Macedonia, a urcat pe scenă în costume vechi de peste 100 de ani, executând mişcări şi prezentând cântece specifice tuturor regiunilor Macedoniei. Ansamblul de dansuri populare ”Prolisok” din Ucraina a închis festivalul cu publicul ridicat în picioare. Eleganţa gleznei dansatorilor s-a dovedit a fi inconfundabilă, iar ritmul săltăreţ a mişcat spectatorii din loc.

Cu o adevărată ”armată” de artişti cu un stil unic şi avangardist a urcat pe scenă Grupul Cultural-Artistic ”Ming Hwa Yuan” din Taipei, Taiwan. Arta tradiţională a Taiwanului a fost încapsulată într-un spectacol în care s-a combinat opera tradiţională taiwaneză, opera Hakka, dansurile cu percuţionişti şi cele ale leului asiatic.

Grupul de dansuri tradiţionale ”Viisuveeretajad” din Tallinn a urcat pe scenă în costume care ”vorbesc” despre climatul anual al Estoniei. Totodată, spaniolii din Santa Cruz de Tenerife au dansat în costume specifice secolului al XVIII-lea, reuşind să recupereze dansurile şi cântecele pierdute în timp.

Inegalabili au fost şi grecii de la Ansamblul ”Makedones”, cu un grup de dansatori de toate vârstele. Şi bulgarii de la ”Diado Dragoi” au făcut spectacol, prezentând obiceiuri specifice Bulgariei, cum ar fi ”Babinden”, ”Hora din Dragoevo” sau ”Kukeri”.

La festivitatea de premiere a acestei ediţii au fost şi oficiali gălăţeni. Mai exact, la masa de onoare au stat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, şi deputatul Florin Pâslaru.

Citit 2976 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:48

3 comentarii

 • postat de Bobo
  Miercuri, 17 August 2016 16:47
  79.116.111.***
  A fost un festival foarte frumos, cred ca cel mai asteptat moment al fiecarui an...fetele din mai toate ansamblurile... foarte frumusele...
  1
  1
  Raportează
 • postat de scandinaul
  Miercuri, 17 August 2016 12:56
  79.116.134.***
  La congresul stundetilor din Romania ce s-a tinut la Galati saptamana trecuta ......**** Paslaru nu a raspuns invitatiei....dar aici la acest festival e in frunta ca paduchele.....ca de aici nu trebuie sa raspunda la intrebari
  0
  4
  Raportează
 • postat de DANA
  Miercuri, 17 August 2016 07:44
  5.13.153.***
  Foarte frumos spectacol, mai ales formatia din Macedonia au fost aplaudati minute in sir cu urale. Felicitari pentru aceasta initiativa!
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.