Toamna FESTIVALURILOR revine la Galaţi. IATĂ ce SPECTACOLE vor fi la Dramatic şi Muzical

Toamna FESTIVALURILOR revine la Galaţi. IATĂ ce SPECTACOLE vor fi la Dramatic şi Muzical
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Teatrul Muzical "N. Leonard" sărbătoreşte 60 de ani de scenă lirică printr-o ediţie specială de festival, care va începe pe 23 octombrie * Festivalul Naţional de Comedie de la Dramatic a fost fixat în perioada 5-13 noiembrie


Aşa cum ne-am obişnuit deja, la Galaţi, toamna se numără festivalurile. La ambele instituţii de cultură - Teatrul Dramatic "Fani Tardini" şi Teatrul Muzical "N. Leonard" - pregătirile sunt în plină desfăşurare.

Festivalul "Leonard" va dura şase săptămâni

Primul va debuta Festivalul Internaţional de Muzică "Leonard", care va marca, aşa cum ne-a mărturisit directorul Teodor Niţă, împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Muzical din Galaţi. "E o ediţie jubiliară, la care am invitat să cânte foarte mulţi gălăţeni, care ne-au dus faima peste hotare. Va începe pe 23 octombrie, cu "Regele Cerb" - o premieră mondială absolută, pe un libret de Paolo Bosisio, care semnează şi regia. Spectacolul este realizat cu finanţare europeană în cadrul Proiectului "Senses", compozitor fiind Angelo Inglese, cel care va şi dirija la Galaţi spectacolul", ne-a spus directorul de la Muzical, Teodor Niţă.

Acesta susţine că Festivalul "Leonard" se va desfăşura în fiecare sfârşit de săptămână, de pe 23 octombrie până pe 4 decembrie. "L-am făcut mai lung, pentru că pe 5 decembrie 1956 s-a semnat actul de constituire a teatrului nostru. Dar 5 decembrie cade anul acesta într-o zi de luni, aşa că vom sărbători pe 4 decembrie", a mai spus Teodor Niţă.

În zilele de duminică se vor juca opere celebre, precum "Aida", "Nabucco", "Tosca", "Lucia di Lammermoor", iar sâmbetele vor fi dedicate concertelor. Vor urca pe scena lirică "Voces" - cvartetul de la Iaşi, în care trei dintre cei patru interpreţi sunt gălăţeni, dar şi alţi muzicieni născuţi în urbea noastră care ne-au dus faima peste hotare: violonistul Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail, violonistul Liviu Câşleanu etc.

O nouă ediţie de Danubian Jazz Festival

Tot în cadrul Festivalului "Leonard", se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului "Danubian Jazz", planificat să aibă loc în zilele de 27, 28 şi 29 octombrie. Printre capetele de afiş ale acestuia se vor număra A. G. Weinberger - cel mai celebru chitarist din România, The Swing Shouters - bandul din Franţa care a pus şi la ediţia de anul trecut spectatorii pe jar la modul frumos şi o formaţie de etno-jazz din Bulgaria, care se cheamă exact după ţara de provenienţă.

Festivalul de Comedie merge şi în spaţii alternative

Noul director al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" promite că va aduce, anul acesta, un suflu nou Festivalului Internaţional de Comedie, ajuns la a 28-a ediţie, care se va desfăşura între 5 şi 13 noiembrie. Pe lângă spectacolele din Sala Studio şi din Sala Mare, spectacolele se vor desfăşura şi în spaţii alternative, prin intermediul unui Club de Comedie, care-şi propune să atragă şi genul de spectatori care nu preferă sălile de teatru.

Directorul Dramaticului susţine că lista cu teatrele participante nu este încă definitivată, pentru că multe dintre ele nu ştiu încă dacă pot participa din cauza programului încărcat. Şi-au anunţat deja prezenţa la Galaţi trupe din Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea.

"Vrem să aducem actori mari din Bucureşti. Am vorbit deja cu Naţionalul, aşteptăm răspunsul. Ne dorim un festival colorat, cu spectacole de improvizaţii, cu teatru alternativ, cu ateliere şi colocvii, pe lângă spectacolele clasice", ne pune în temă Florin Toma.

Festivalul îşi va păstra caracterul competiţional, iar juriul va fi alcătuit din critici, actori, regizori şi scenografi.

Teatrul gazdă va deschide festivalul cu piesa "Butoiul cu pulbere", care va fi însă în afara concursului. "Nu este o comedie sută la sută, de aceea nu vrem să forţăm nişte lucruri. Anul acesta nu concurăm", a mai precizat directorul Florin Toma.

Citit 11634 ori Ultima modificare Joi, 22 Septembrie 2016 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.