Muzeul Costache Negri este REABILITAT | Miercuri, se REDESCHIDE conacul de la Mânjina!

Muzeul Costache Negri este REABILITAT | Miercuri, se REDESCHIDE conacul de la Mânjina!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru gălăţenii care au, sau îşi fac traseul prin comuna Costache Negri, pe Deumul Judeţean 251 Galaţi-Tecuci, la distanţă de 45 km faţă de  Galaţi şi 32 km faţă de Tecuci, este bine de ştiut că, începând de miercuri, 19 octombrie, se redeschide Casa Memorială „Costache Negri”, aflăm de la conducerea Muzeului judeţean de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

După inundaţiile din anul 2013, piesele muzeului au fost salvate şi evacuate la sediul gălăţean al muzeului, unele migălos verificate, timp în care s-a lucrat şi la reabilitarea clădirii vechiului conac boieresc.

„Vizitatorul care trece pragul cadrului expoziţional actual, va intra în atmosfera tradiţionalelor întâlniri de la Mânjina, la care erau prezenţi: Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza.... Ospitalitatea spaţiului este conferită de obiectele de artă decorativă, fotografii şi corespondenţă de familie, lucrări de artă plastică care au aparţinut lui Costache Negri, fiicei sale, familiilor surorilor lui, altor  rude şi prieteni, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg”, mai aflăm de la conducerea muzeului care redeschide o expoziţia apreciată până la vremelnica închidere a conaculşui, expoziţie intitulată „Ambient românesc – ambient european: Conacul de la Mânjina”. Piese pline de farmec, care au păstrat în ele viaţa altor timpuri, tragice, blânde sau romantice (foto: din arhiva Muzeului, cu vechea expoziţie de la conac).

Pe 28 septembrie, se împlinesc 140 de ani de la moartea lui Negi (14 mai 1812, Iaşi – 28 septembrie 1876, Târgu Ocna), fostul  pârcălab de Galaţi, gospodar recunoscut şi om de mare nobleţe şi modestie, diplomat truditor pe lângă mari curţi europene şi la Constantinopol pentru recunoaşterea Unirii Principatelor, propus chiar pentru jilţul de domn Moldovei.

Citit 2478 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.