"Zodia maimuţelor" de Constantin Vremuleţ

"Zodia maimuţelor" de Constantin Vremuleţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Literatura terorizată de realitate *

Constantin Vremuleţ este un prozator consacrat de scrieri valoroase, care l-au  aşezat temeinic în conştiinţa publicului, în mai mult de trei decenii de la debut. Romanul "Zodia maimuţelor", este o construcţie epică masivă, reluată cu ştiinţă şi cu maturitatea unui talent remarcabil.   

Tema cărţii se constituie din tăvălugul  schimbărilor din societatea românească după decembrie 89, faţă de care scriitorul are un sentiment de crispare: "… propria-mi fantezie scriitoricească, înclinaţiile mele spre nefiresc, spre transcedent, sunt depăşite de-o realitate acută, pe cât de dureroasă, pe atât de absurdă, de ilogică." (Autorul, coperta a IV-a).

Chiar dacă răzbate exasperarea copleşitoare din aceste cuvinte procedeul este profund literar: scriitorul nu-şi ancorează edificiul la zona documentară, dimpotrivă, abordează  subiectul din perspectivă artistică majoră, care valorifică formule narative din Marcel Proust, sugestii din Dostoievski, idei din J. Bentham cu "Panopticul" său concetraţionar etc.

Ilustraţia de pe coperta I (Vasile Caburgan) prezintă trei primate a căror atitudine gestică exprimă legea mafiotă de bază: "cine nu vede, nu aude şi nu vorbeşte trăieşte o sută de ani".

Drama oamenilor începe şi se amplifică atunci când respectiva lege este gestionată de stat.  De aici, fantezia trăieşte terorizată de realitate, iar literatura are un adânc sentiment de frustrare.

Naratorul - prof, univ. Alexandru Bratu, fost ziarist - trăieşte la răscruce de timpuri istorice, consemnând faptele şi evenimentele în desfăşurare, dar şi refăcând  întâmplări din trecut în care colcăie  fantome din care se întrupează "maimuţele" prezentului.

Senzaţia este de atmosferă concentraţionară: "De când mă ştiu,  am purtat în ceafă apăsarea rece a unui zid. (p.18). Răzbate o desperare irepresibilă: "În ţara asta se poate aranja orice! Înţelegeţi? Absolut orice! Până şi moartea…"(p. 21).

Personajul se eliberează din această condiţie de captivitate sufletească prin relatări semnificative de demult, în măsură să dea alte dimensiuni prezentului, stabilind  corespondenţe inhibante, halucinante: prezenţa intermitentă a doctorului Mirel Alexianu, povestea de dragoste cu Silviana, fiica doctorului căsătorită cu torţionarul tatălui, episoadele jurnalistice cu Octavian Pârvu, cu Laur Răghină, cu feţe bisericeşti, cu politicieni abjecţi, cu odrasle de bani gata, cu oameni de afaceri lipsiţi de scrupule, mulţi însoţiţi  de bezna şi de dârele unor biografii ticăloase  în care sunt înscrise momente iraţionale de lăcomie, de carierism, de corupţie, de trădare, de servilism, de crimă, de imovabilitate greu de imaginat.

Memorabile sunt episoadele în care  este evocat personajul tragic Chistol, neverosimil cititor de "Biblie" şi al "Capitalului" lui Marx, avantajat de profilul cunoscut din cartea în care apare numele său în titlu ("Falimentul proprietăţii Chistol", 1981) şi "Epilogul" cu "extrase şi mărturii" despre Experimentul "Pădurea Tropicală".

Martor activ şi atent al "lumii maimuţelor", naratorul are un singur moment de slăbiciune: când moare căţelul Oscar. Epitaful este elocvent: "Oscar al meu n-a vrut nimic altceva decât să fie iubit şi să iubească pe măsura inimii sale…"(p.293). În universul popular de "maimuţe", aşa ceva nu se petrece.

Romanul "Zodia maimuţelor" probează în cel mai convingător mod forţa de prozator a lui Constantin Vremuleţ.

CONSTANTIN VREMULEŢ, prozator, publicist, editor

S-a născut la 30 iulie 1940, în localitatea Jijila, judeţul Tulcea; stabilit la începutul anilor 1960 în Galaţi.

A debutat în revista "Convorbiri literare" şi în volum, în anul 1995, cu volumul de povestiri "O anumită zi însorită de vară" - apărut la Editura Junimea din Iaşi. A colaborat/colaborează la diverse reviste de cultură, la unele dintre acesta fiind şi redactor; în prezent fiind prezent constant în paginile revistei "Dominus".

A fost  redactor şef la Editura Porto-Franco din Galaţi.

A mai publicat, la Editura Eminescu: "Ziua ploii de purpură" - roman, 1979, "Falimentul proprietăţii Chistol &Co" - povestiri, 1981, "Insula" - roman, 1984, "Vântul de miazănoapte" roman, 1987, iar după 1989, la editura Porto Fanco": Castelul de papură" - roman, 1991 şi "Profesoara şi gardianul" - roman, 1998. Anul acesta i-a apărut, la Editura Saga din Cluj-Napoca, romanul "Zodia maimuţelor". Este prezent cu un fragment de roman   în Almanahul revistei "Dunărea de Jos" (2007).

Este membru fondator al Societăţii Scriitorilor "C. Negri" Galaţi, şi membru al Uniunii Scriitorilor.

La ceas aniversar îi urăm "La mulţi ani!" cu sănătate şi cât mai multe împliniri literare.

Citit 1436 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.