Tată şi fiu, pe simeze | Vernisaj brăilean la Muzeul de Artă gălăţean

Tată şi fiu, pe simeze | Vernisaj brăilean la Muzeul de Artă gălăţean
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mâine, 8 decembrie, de la ora 18,00, în prezenţa celor doi artişti expuşi pe simeze, Muzeul de Artă Vizuală va fi gazda vernisajului expoziţiei de pictură a unor artişti plastici brăileni, foarte cunoscuţi gălăţenilor: Ion Radu şi Cristian Radu.

Ion Radu şi-a dedicat aproape patru decenii picturii de şevalet, iar fiul său, Cristian, i-a călcat excelent pe urme. În martie anul acesta, cei doi erau prezenţi într-o expoziţie de grup la Galeria de Artă „Nicolae Mantu” şi, tot în oraşul nostru, în iunie, la Galeria „Simada”, alături de plasticieni din ţară - curator fiind plasticiana şi designerul  Simona Pascale, urmând apoi expoziţia de la Galeria „Leonard”, printr-un parteneriat al Muzeului de Artă Vizuală cu Teatrul „Nae Leonard” - curator muzeograful şi plasticianul Gheorghe Andreescu.

Caligraf şi restaurator la teatru

Născut pe 14 august 1952, în Vulturu, judeţul Vrancea, plasticianul Ion Radu a avut, începând din 1976,  numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi străinătate. Artistul făcut parte din echipa de restaurare a Teatrului "Maria Filotti" şi  a pictat  Biserica "Sf. Spiridon" din Brăila. Între anii 1971 şi 1992 a lucrat ca pictor decorator, după care s-a decis să devină pictor liber profesionist, hotărârea dovedindu-se una fericită. Activitatea expoziţională constantă i-a adus aprecierea publicului, a confraţilor, dar şi a forului tutelar al creatorilor, Uniunea Artiştilor Plastici din România, care, în anul 2000, l-a primit în rândurile sale. Ion Radu este autorul a 20 de expoziţii personale şi a participant la peste 100 de expoziţii de grup. Lucrările lui au fost selectate pentru importante concursuri naţionale de pictură.

În colecţii din foarte multe ţări

Fiul său, graficianul şi pictorul Cristian Radu, s-a născut pe 5 noiembrie 1982, în Brăila, a absolvit în 2005 Facultatea de Arte Iaşi, unde a urmat şi un masterat în "Compoziţia secolului XX", trei ani mai târziu. Este membru al UAP din 2006. Se poate lăuda cu lucrări în colecţii particularedin România, Grecia, Germania, SUA, Spania, Suedia, Canada, Franţa, în colecţiile Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte, Muzeului Brăilei, dar şi la Galaţi, la Muzeului de Artă Vizuală.

"Făcând parte din generaţii diferite, cei doi plasticieni oferă publicului întâlnirea cu două universuri ce poartă amprenta distinctă a propriei personalităţi. Prin lumină şi culoare, Ion Radu reţine pe pânză imaginea oraşului şi a apei, cu o capacitate de a dezvolta lirismul care are un impact major asupra privitorului. Compoziţiile lui Cristian Radu, în schimb, se conectează la probleme contemporane, angajându-l pe spectator într-o stare de redefinire a sensurilor lumii în care trăim", observă criticul de artă gălăţean Mariana Tomozei Cocoş.

Citit 1796 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2016 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.