O expoziţie fascinantă. Arta Peleşului, la îndemâna gălăţeanului
Foto: Ministrul Opriş, directorii Ion şi Căldărau, la vernisaj

O expoziţie fascinantă. Arta Peleşului, la îndemâna gălăţeanului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La deschiderea expoziţiei „Comorile Peleşului” au venit la Galaţi nu mai puţin de patru directori de Muzee de Istorie, muzeografi de la Muzeul Ţării Făgăraşului (aşteptând ca expoziţia itinerantă  să ajungă şi acolo, după Galaţi şi Piatra Neamţ).

A venit şi un admirator al Galaţiului, fostul ministru Ioan Opriş, (liderul cercetării muzeologice din România) - aproape patru decenii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional şi al studiului evoluţiei instituţiilor muzeale şi al politicilor de profil la nivel internaţional. Ministrul e implicat activ în administraţia culturală centrală a României (director al muzeelor, director general pentru patrimoniu cultural naţional şi secretar de stat în Ministerul Culturii, după 1990), în dezvoltarea legislaţiei din domeniu şi în organizarea de noi instituţii muzeale (fondator al Muzeului Naţional Cotroceni). O expoziţie pentru aducerea căreia s-a implicat directorul muzeului, prof. Cristian Căldăraru, iniţial ajutat de muzeografa Ingrid Bahamat. Expoziţia fastuoasă este deschisă publicului până pe 30 mai, fiind apoi răsfăţaţi cu o alta: „Aurul şi argintul României”.

La vernisajul de săptămâna trecută, la sediul din Domnească 25, unde, pe două niveluri, în vitrine superb aranjate (s-a implicat plasticianul şi muzeograful Gh. Andreescu), oameni de toate vârstele, chiar şi copii, au fost fascinaţi de bunul-gust şi de parfumul Istoriei. Doamnele în special, au avut ce vedea. Ca de obicei la acţiunile muzeului nostru, membri ai Asociaţiei Tradiţia Militară, în fastuoase uniforme de epocă, au străjuit adunarea, în final lăsându-se îndelung fotografiaţi cu publicul – nu mai spun ce încântaţi au fost picii. Iar pereţii muzeului nostru au fost îmbrăcaţi în imagini interioare ale Castelului Peleş, dând impresia că eşti chiar în castel. Din celebre ateliere germane, franceze sau britanice, putem admira ceramică sau ceasornice.

Au fost la vernisaj dr. Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Naţional Peleş, care ne-a evocat şi frumoasa sărbătorire a zilei de naştere a regelui Carol la Galaţi, în 1872, Mircea Hortopan, director-adjunct, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu şi prof. Viorel Burlacu, directorul Muzeului „Anton Cincu”.

Ministrul Ioan Opriş a vizitat acum doi ani, însoţit de academicienii Theodorescu şi Spinei, primul Muzeu din ţară al Spiritualităţii Creştine, amintind că şi Muzeul de Artă Vizuală a fost primul de felul său din România. „Loc cu mare tradiţie, Galaţiul”, ne-a lăudat oaspetele care consideră expoziţia din Domnească 25  "un eveniment” şi „act cultural de excelenţă”!

Citit 1107 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2017 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.