Întâlnire cu istoria. Magia uniformelor, la Liceul de Marină

Întâlnire cu istoria. Magia uniformelor, la Liceul de Marină
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Istoria poate fi şi pipăită, nu numai citită... Pentru elevi, este mai atractiv şi mai eficient, atunci când li se oferă imagini vii, alături de informaţii istorice.

Asociaţia gălăţeană "Tinerii şi viitorul", condusă de energica prof. Ştefania Cojocaru, în parteneriat cu Asociaţia Naţională Tradiţia Militară, reprezentată de colecţionarul brăilean Ştefan Marius Diaconu şi de mai mulţi tineri voluntari din Galaţi şi Brăila (în uniforme şi un costum de soră medicală din epoca Primului Război Mondial), însoţiţi de un „ofiţer de legătură” între cele două entuziaste ONG-uri, Adrian Tăbăcaru, meşter în istorisiri, cu miez şi amănunte istorice rare şi precise, au descins săptămâna trecută printre elevii Liceului Tehnologic de Marină Galaţi, cum altfel decât cu uniforme de marină militară de la „Marele Răsboiu”. Dar şi de la celălalt război mondial: straie marinăreşti şi arme - piese originale sau minuţios reconstituite.

I-au întâmpinat directorul adjunct al şcolii, prof. Adina Albotă, şi prof. de Română Carmen Alexandrescu.

Au fost proiectate imagini realizate de „Tinerii şi viitorul” în acţiuni de reconstituire a unor celebre lupte (la Turtucaia, pe Jiu etc.), în tranşee sau în avioane, în care „actori” au fost şi voluntarii prezenţi. Oaspeţii au povestit apoi despre vitejie, dar şi despre grozăviile războaielor, despre mult încercatul Galaţi, au prezentat fiecare amănunt vestimentar, multe fiind simbolice (de pildă, cele trei dungi de pe mânecă, amintind mari bătălii navale pe mările lumii, „ochiul lui Nelson” etc.) şi au răspuns întrebărilor liceenilor din sală. O oră fascinantă, elevii venind în timpul lor liber.

Oaspeţii au venit şi cu oferta, care pare să-i fi interesat pe câţiva elevi, de a participa la viitoare acţiuni de reconstituire, instruindu-se, învăţând istorie şi purtând uniforme.

Joi am avut onoarea să-l cunoaştem, îmbrăcat ofiţer, şi pe cel mai important poate colecţionar de uniforme, brăileanul Ştefan Marius Diaconu, care deţine o colecţie de peste 400 de piese, reconstituite şi originale. Toamna trecută, dumnealui expunea vechi uniforme de poliţişti chiar la Muzeul Casa Cuza, iar în mai anul trecut, de Noaptea muzeelor, expunea la Muzeul de Istorie, pe Domnească, „Uniforme româneşti de general (1930-2016)”. În februarie, la Galeriile de Artă din Brăila, se mândrea cu o altă expoziţie de uniforme, dar şi fotografii, acte, obiecte vechi, care acopereau nu mai puţin de 130 de ani, până la Revoluţie.

Citit 2524 ori Ultima modificare Joi, 30 Martie 2017 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.