”Stabat Mater” - CONCERT EXTRAORDINAR de Paşti, la Teatrul Muzical "N.Leonard"

”Stabat Mater” - CONCERT EXTRAORDINAR de Paşti, la Teatrul Muzical "N.Leonard"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Înainte de a intra în Săptămâna patimilor, Teatrul Muzical "N. Leonard" prezintă sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 19,00, un concert extraordinar de Paşti - "Stabat Mater", al cărui dirijor şi regizor artistic este Eugen Dan Drăgoi.

"Stabat Mater", partitură semnată de cunoscutul compozitor de operă Gioachino Rossini, este o lucrare inspirată de imnul religios catolic din sec. XIII - "Stabat Mater Dolorosa" - închinat Fecioarei Maria şi suferinţelor îndurate de aceasta în timpul crucificării lui Iisus Hristos.

Solişti vor fi Rodica Ştefan (soprană), Oana Andra (mezzosoprană), Florin Bobei (tenor) şi Dominic Cristea (bas). Recită eleva de la CNVA, Maria Drăgoi.

"Spectacolul se desfăşoară pe două planuri, unul care se compune din proiecţii şi din apariţii  în costume de epocă, evocând diferite scene biblice. Celălalt plan este reprezentat de cor şi solişti, care reactualizează în istorie momentele transformării umanităţii prin jertfa lui Iisus. Pe fundal se proiectează teatru de umbre al baletului în alternanţă cu imagini care pun în contrast istoria omenirii, care continuă să jertfească pacea, liniştea şi bucuria celor din jur, prin războaie, crime, foamete. Scenografia este inspirat alcătuită de Rodica Gherghinoiu", ne dezvăluie regizorul Eugen Dan Drăgoi câte ceva despre spectacol.

Fiecare dintre cei patru solişti este un personaj cheie. Tenorul (Florin Bobei) este simbolul stăpânirii omeneşti, al liderului lumii văzute, care organizează şi conduce lumea după principiile în care crede. Basul (Dominic Cristea) este liderul spiritual, care, mânat de convingerile religioase descoperite lui, în calitate de ales, luptă pentru a conduce omenirea pe calea reîntoarcerii la valorile spirituale în care crede cu tărie. Soprana (Rodica Ştefan) este vocea raţiunii sau soţia liderului, cea care, în numele onoarei omeneşti, se jertfeşte pe sine pentru binele poporului, având convingerea că binele poporului este în mâinile și activitatea liderului. Mezzosoprana (Oana Andra) este vocea iubirii, vocea pasiunii pentru un crez. Poate fi asimilată Mariei, sora Martei, cea care asculta cuvintele Mântuitorului abandonând grijile lumii. Cele trei fetiţe simbolizează cele trei virtuţi creştine: Credinţa, Speranţa şi Dragostea, iar recitatoarea o reprezintă Înţelepciunea lui Dumnezeu. Cele două fete din balet simbolizează cele două căi de ajungere la Dumnezeu: calea credinţei şi calea cunoaşterii raţionale.

Preţul biletelor este de 21,6 lei întreg şi 10,8 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Citit 3726 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2017 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.