Publicul din Galaţi şi Sibiu, mai interesa(n)t decât cel bucureştean. Regizoarea ”celui mai bun documentar românesc”, prezentă la Galaţi | Proiectul KineDok continuă şi săptămâna aceasta

Publicul din Galaţi şi Sibiu, mai interesa(n)t decât cel bucureştean. Regizoarea ”celui mai bun documentar românesc”, prezentă la Galaţi | Proiectul KineDok continuă şi săptămâna aceasta
În imagine - Simona Biriş, prezentatoarea evenimentului, lângă regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Documentarul de joi, 27 aprilie, prezentat, în cadrul programului internaţional KineDok, la Muzeul de Artă Vizuală, a fost unul câştigător la Festivalul de Film Internaţional Sarajevo, secţiunea documentare, cel mai bun documentar românesc la Premiile Gopo 2017 și la Festivalul de Film Astra 2016 – premiera sa fiind anul trecut, la HBO. Documentarul „Doar o răsuflare” (2016), în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, a beneficiat de prezenţa autoarei, care a reuşit o lucrare nu numai documentată, dar şi lucrată artistic, cu metaforă.

Filmul şi poveştile din spatele filmului turnat în secvenţe, regizoarea petrecând mai multe zile pe an, timp de şapte ani, într-o comunitate religioasă închisă, la Copşa Mică, devastată de nemaipomenita poluare a fabricii de negru de fum (tatăl-stăpân al familiei, cu o fetiţă ţintuită în scaunul cu rotile, se ruga la Dumnezeu pentru... redeschiderea fabricii şi Îi mulţumea pentru... şomaj) a împărţit spectatorii în tabere, discuţiile fiind animate, aşa cum nu s-a mai întâmplat în Capitală, ci doar la Sibiu, ne-a mărturisit regizoarea, însoţită de fiul său de numai câţiva anişori.

Film copleşitor, trezind tristeţe şi revoltă unora, altora, seninătatea încrederii în ajutorul divin, a şi amuzat teribil, de pildă în scena în care puştiul „rătăcit”, revoltat, îşi înfruntă tatăl habotnic fumând şi purtând „un brand gălăţean”: şalvarii bărbăteşti denumiţi „izmene” de capul familiei bigote.

Subtitrat în engleză, filmul regizoarei românce urmează unor producţii de film documentar contemporan slovac, ceh şi croat. Este „cel mai bun documentar românesc. Cucereşte inima şi mintea” – titrau cei de la descoperă.ro. Documentarul „My Vote” (2010), produs și regizat de Monica, primea în 2011  EDN Talent Grant la Sarajevo  și a fost selecționat în Rotterdam, Documenta Madrid etc. Întâlnirea cu regizoarea - coproducătoare, printre altele, a unui film cu premiera la Veneţia - a fost o ocazie extraordinară pentru publicul gălăţean.

Săptămâna aceasta - pelicula "Liberi", o lecţie de viaţă

Proiectul KineDok continuă şi săptămâna aceasta. Astfel, pe 11 mai, începând cu ora 18,00 puteţi viziona la Muzeul de Artă Vizuală pelicula „ Liberi”. Filmul urmăreşte drumul către libertate al unui grup de persoane din Croaţia care suferă de dizabilităţi mintale. Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia şi Andjelko au două lucruri în comun: sunt marginalizaţi de societate şi visează la libertate: îi cunoaştem în faza în care sunt instituţionalizaţi şi observăm ce înseamnă să fii izolat, privat de intimidate şi de dreptul de a decide cu privire la propria viaţă. După decenii petrecute în instituţii, cu toţii află că vor fi eliberaţi şi că îşi pot imagina un nou început: Ivan şi-a dorit dintotdeauna să devină ofiţer de poliţie, Enes îşi cumpără o cameră video şi începe să documenteze viaţa cotidiană. Tina şi Kruno vor să se căsătorească, Mirko şi Tono visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să-şi găsească o iubită şi un loc de muncă. Camera îi urmăreşte individual, surprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificativă schimbare din viaţa personală. O ocazie bună, pentru fiecare dintre noi, cei care nu am avut de a face cu aceste instituţii, să reflectăm asupra propriilor vieţi şi asupra libertăţilor din societatea în care trăim. Intrarea este liberă.

Citit 2161 ori Ultima modificare Duminică, 07 Mai 2017 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.