Lapidariumul s-a deschis în stil occidental (FOTO)

Lapidariumul s-a deschis în stil occidental (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Dacă n-ai fi auzit vorbindu-se româneşte, te-ai fi crezut în vreo aripă nouă a Librăriei Congresului American. Oameni de toate vârstele de aici şi oaspeţi din ţară s-au adunat, miercuri seara, în faţa Lapidariumului de pe str. Iancu Fotea, unde s-a inaugurat, după cinci ani de eforturi, noua secţie a Muzeului de Istorie "Paul Păltănea", cu arheologie generoasă la primele două etaje, foarte înalte, elegante şi monumentale la interior, şi preţioasă etnografie la ultimul nivel.

Au fost vernisate expozițiile: "Arheologie - Lapidarium", "Aurul şi argintul antic al României" -  finanţată de Muzeul Naţional (care a asigurat securitatea, mobilierul special, normele de conservare) şi "Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei". Un vis din 2010! Comori puse la un loc de 32 de muzee şi de Muzeul Naţional!

Despre "expoziţia de nivel internaţional" va fi "de povestit şi nepoţilor" - comori din 6.500 de ani de istorie, a observat, la Galaţi, chiar în "Săptămâna Muzeului Naţional de Istorie", dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al instituţiei; "iniţiatorul şi argintul viu al acestui eveniment naţional" - puncta directorul Muzeului de Istorie gălăţean, prof. Dragoş Căldăraru.  Dr. Rodica Oanţă-Marghitu, de la Muzeul Naţional, a prezentat piese rare, de artă, în metal preţios, aur şi argint, însoţite de explicaţii şi fotografii care fac vizibile detaliile. Nu lipseşte, de pildă, Tezaurul de la Pietroasa şi nici Inocens!

Arheologul şi profesorul universitar Mihalache Brudiu, omagiat de dr. Oberlander, a putut revedea în expoziţia itinerantă prin ţară şi piese pe care chiar el le-a descoperit odinioară. 

Citit 8742 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2017 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.