Colecţionari de istorie încheiată la toţi nasturii

Colecţionari de istorie încheiată la toţi nasturii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe Virgil Tudor şi pe Marius Diaconu mi i-a prezentat un foarte entuziast membru al Tradiţiei Militare, gălăţeanul Adrian Tăbăcaru, fost comisar-şef de penitenciar, acum în rezervă. L-am întâlnit adeseori, la muzee, la evenimente stradale sau în şcoli, promovând istoria, alături de voluntarii din Asociaţia "Tinerii şi viitorul" Galaţi.

Recent a fost şi la manifestările de la Mărăşti, împreună cu voluntari din Galaţi şi Brăila, a "jucat" în "tranşeele" festivalului de jocuri şi reconstituiri istorice Dapyx, de la Medgidia, a participat la reconstituiri în Capitală şi peste hotare. Iubeşte istoria, ştie amănunte tehnice care i-ar învăţa multe şi pe specialişti. L-am însoţit când, înaintea unei acţiuni, a făcut "aprovizionare": a încărcat uniforme, bocanci, centiroane, cartuşiere, chipie şi gamele din ultimul Război Mondial, autentice, opinci ca ale soldaţilor de la 1877, baionete şi căşti reale, împrumutate de doi prieteni colecţionari din Brăila, membri ai Tradiţiei Militare.

Prima escală: la proprietarul celor peste 60 de uniforme vechi autentice - Virgil Tudor, artist bijutier. "Am fost şi strungar - frezor", mi-a spus, în timp ce lucra la reconstituirea unei paftale argintate. Mereu activ la reconstituiri (recent, chiar la Verdun!), n-a fost însă niciodată militar, mi-a mărturisit, dar "mi-a plăcut de mic copil să fiu îmbrăcat în militar, atunci jucam şi noi "Somat!", cu mitraliere de lemn, iar când am avut bani am cumpărat uniforme adevărate". A adunat, investind bănuţ cu bănuţ, un adevărat bazar istoric: "Am şi un radio din 1940, care e într-o expoziţie la Muzeul de Istorie". Ultima achiziţie, un radio "Vef Baltika" din ´51 -  cauta încă lămpi pe net. Am văzut şi un patefon elveţian, o siflee (fluier de Marină), epoleţi, pendule vechi. "Am şi patefon London Columbia. Uitaţi, aici e "Marşul de la Oituz", "executat" de Manole Brăileanu - placă "Mastervoice" originală, de la Columbia. Alături, am şi trei uniforme de damă, nişte uniforme de Marină, una de grănicer german, o uniformă locotenent-major de Geniu, din ´50, uniforme RPR şi RSR, uite, una de plutoner adjutant de Securitate şi vestitele haine de piele, uniforme pentru diferite grade, chiar şi pentru ăia care puneau microfoane, o uniformă din piele pentru un agent de circulaţie de dinainte de Revoluţie. Am şi uniforme de după Revoluţie".

Am observat că toţi cei trei prieteni colecţionari ştiu foarte-foarte multe despre evoluţia stilurilor în uniformele de pe tot globul şi, adesea, fascinează auditoriul de orice vârstă. Poţi afla lucruri despre "Ochiul lui Nelson", de pe vestonul de Marină, sau cum erau latrinele în război.

Citit 1708 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iulie 2017 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.