”Obiectură”, o expoziţie marca Basarab Păltănea

”Obiectură”, o expoziţie marca Basarab Păltănea
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

"Rebel" - aşa îl definea pe plasticianul Basarab Păltănea managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, la vernisajul de luni, 7 august, de la Galeria de Artă "Nicolae Mantu", o expoziţie cu titlu neobişnuit: "Obiectură". Plasticianul Sava David, preşedintele filialei UAP, a recunoscut: "Sincer, am văzut când panotau expoziţia şi am rămas şocat!".

Lucrările, de foarte mari dimensiuni, în tehnică mixtă, aproape nu lasă loc gol pe pereţi.

"Proaspăt absolvent al Academiei de Artă, lucrează cu pasiune, cu tenacitate şi foarte multă forţă! Am văzut nebunia din interiorul atelierului, plin de lucrări. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera", a continuat David. Acum, Păltănea expune "altceva decât am văzut în atelier acum câteva luni şi, ceea ce este extraordinar, formatul ales este ideal pentru spaţiul nostru. Impactul este extraordinar! Nu crezi că în România pot fi lucrări de o asemenea calitate şi de o asemenea forţă! O demonstraţie de compoziţie şi a lucrului bine făcut. Are o tehnică numai a lui".

Dan Basarab Nanu mărturisea cu francheţe că, după ce văzuse, fotografiate, una câte una, lucrările, îşi spusese părerea, iar autorul "s-a albit la faţă". Însă, uimitor lucru, cerându-i apoi o imagine de ansamblu a expoziţiei, Nanu a exclamat în faţa monitorului: "Wow!". Căci "un triptic văzut în ansamblu în acest spaţiu este cu totul şi cu totul altceva decât trei lucrări". A intrat apoi în sala de expoziţie, observând: "Domnule, asta nu e o expoziţie, este o scenografie subiectivă, care s-a identificat cu spaţiul, culoarea, ritmul, scrâşnetul şi urletul de a se exprima". Şi, pe măsură ce sala se umplea de public, "expoziţia căpăta şi mai mult sens". Adică, avem în faţă o propunere expoziţională deosebită, neobişnuită chiar.

"Ce putea să spună un Basarab despre celălalt Basarab?" - a întrebat retoric şi cu modestie autorul, care a povestit că e interesat de "viaţa ambalajelor", din fabrică în debara sau la gunoi. El a folosit, lipind şi colorând, materiale umile, chiar deşeuri, materiale care se aruncă: carton sau hârtie de ambalaj, pungi, bucăţi de furtun, poliester, plastic. "Este obiectură, adică, aşa cum am scris pe afiş, obiect plus pictură". Iar numele lucrărilor sunt în general adjective. Temele ajung de la evocarea ploii şi până în zona biblică.

David nu a putut să nu-l evoce luni şi pe regretatul profesor Paul Păltănea, tatăl artistului - un om de mare cultură, prieten al creatorilor, prezent, de regulă, la astfel de manifestări.

Citit 2156 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2017 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.