Tecuciul a omagiat victoriile de acum un veac | FOTO

Tecuciul a omagiat victoriile de acum un veac | FOTO
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sâmbătă, 12 august, la Tecuci, organizat de Primăria municipiului, Muzeul de Istorie „Anton Cincu”, cu ajutorul multor instituţii din oraş şi din ţară, a fost nu un eveniment „cu ocazia”, ci chiar „o ocazie”, nu numai pentru tecuceni, ci şi pentru prietenii obştii. Notabilităţi regionale prezente – prefectul de Galaţi, preşedintele Consiliului Judeţului, arhiepiscopul de la Dunărea de Jos, parlamentari, reprezentanţi ai garnizoanelor Galaţi, Bârlad şi Focşani, lume de lume.

Trecătorii sau cei care au însoţit lungul „şirag” (peste un kilometru!) de fermecătoare forţe ale căror uniforme fac imediat cu ochiul spre public au putut admira, de la infanterişti la aviatori sau veterani, la pompieri, poliţişti sau jandarmi, copii de la Cercetaşi sau de la Cultul Eroilor, tineri şi bătrâni în costume populare,  în „Marşul recunoştinţei”. Cu un aer desprins parcă din paradele filmelor americane! Un Rio mai mititel. Şi decent! De fapt, un multieveniment, legat prin acest marş, ca să vadă ceva chiar şi cei mai comozi, care nu prea vin la Biserică sau la Muzeu, cum se marchează „Centenarul marilor victorii: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”.

Vernisarea, la Muzeul de Istorie, a interesantei expoziţii „Pe aici nu se trece! Marele Război în documente şi obiecte de patrimoniu”, ocazie şi pentru oferirea unor plachete comemorative, a ghiftuit cu participanţi sălile muzeului (a funcţionat impecabil aerul condiţionat!), lumea a dat şi pe-afară, tricolorul a fost omniprezent. A urmat marşul, s-a dezvelit apoi, în Parcul Cuza, lângă fostul sediu al conducerii Armatei la 1917, o placă omagială dedicată eroilor luptelor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Aici a fost jucată o scenetă în care au apărut generalul Berthelot (actorul Vlad Vasiliu) oferind Legiunea de Onoare generalului tecucean Ion Istrati (în persoana col. (r) Ilie Gârleanu, tecucean), lângă voluntari de la "Tinerii şi viitorul" în  uniforme. Au fost mult fotografiate  „trupele” de reconstituire istorică: militari români (Asociaţia Tradiţia Militară) şi "nemţii" din asociaţiile  Deutches Freikorps din Bucureşti şi IR33 Cetatea  Aradului, ajutaţi de voluntarii gălăţeni de la „Tinerii şi viitorul”, cu prezentarea minuţioasă a uniformelor, a armamentului românesc şi german. Şi mai ales atunci când „românii” au atacat pe „nemţi”, au fost forţaţi întâi  „să se retragă”, dar au trimis  „rezervele”, adică Marina debarcată, şi a reuşit să „învingă”, să ia „prizonieri”, iar „surorile medicale” au ajutat „răniţii”, într-o demonstraţie gustată de public! Care a fost în final... atacat la baionetă, ca să vadă ceea ce puţini au supravieţuit să povestească...

Citit 1272 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2017 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.