Cât a costat Festivalul Internaţional de Folclor?

Cât a costat Festivalul Internaţional de Folclor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După reproşurile ţărăniştilor că s-au cheltuit sume uriaşe pentru Festivalul Internaţional de Folclor, CJ Galaţi a prezentat un raport detaliat care ar putea fi luat ca exemplu de alte instituţii publice * În total, cheltuielile pentru festival s-au ridicat la 102.235 de lei *

500 de dansatori, 6 zile de festival, muzică, dans, frumuseţe şi 102.235 de lei, cam aşa s-ar putea prezenta, pe scurt, cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor, desfăşurată în acest an, în perioada 12-17 august.

Cum membrii PNŢCD Galaţi au făcut unele afirmaţii, în cadrul unor conferinţe de presă, potrivit cărora s-ar fi cheltuit sume uriaşe la acest festival, departamentul de relaţii publice din cadrul Consiliului Judeţean Galaţi a pus la dispoziţie presei cifrele.

Astfel, raportul de cheltuieli arată cam aşa:

·    masă participanţi – 52.640 lei;

·    masă juriu – 2.343 lei;

·    cazare juriu – 5.783 lei;

·    apă (scenă, cămin) – 1.400 lei;

·    combustibil – 2.500 lei;

·    trofee – 440 lei; bannere – 1.000 lei;

·    aranjamente florale – 600 lei;

·    fundal scenă – 737 lei;

·    onorariu juriu (Teodor Vasilescu, Dumitru Cambur, Marin Barbu, Silvia Macrea, Stefan Coman) – 3.901 lei;

·    onorariu colaboratori (la acest capitol intră o serie de artişti care nu sunt angajaţii CCDJ, însă colaborează cu Ansamblul “Doina Covurluiului” – trompetist, violinist şi dansator) – 1.516 lei;

·    sonorizare – 3.125 lei”.

La toate aceste cheltuieli trebuie adăugate şi cele cu cazarea participanţilor, care au dormit în căminele Universităţii Dunărea de Jos. Cum încă factura la cazare nu a fost remisă, s-a prezentat o estimare:

„O zi de cazare, pe participant, costă 15 lei, iar în medie, pe seară, au fost cazaţi în jur de 350 de artişti. Din calculele noastre, preliminare, rezultă: 350 x 15 x 5 = 26.250 lei”.

Adunate, toate aceste cheltuieli ating suma de 102.235 de lei.

“Reamintim că în acest an, la Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” au fost prezenţi artişti din Turcia, Ucraina, Republica Moldova (două ansambluri, unul în concurs şi ansamblul Diuz-Ava în recital, acesta fiind laureatul anului 2008), Federaţia Rusă, Bulgaria.

Din România au fost prezente următoarele ansambluri folclorice: „Baladele Deltei” – Tulcea, „Burnaşul” – Teleorman, „Busuiocul” – Bacău, „Junii Sibiului” – Sibiu, „Măgura Şieului” – Bistriţa, “Mureşelul” – Târgu Mureş.

Având în vedere că, în medie, fiecare ansamblu are în componenţă în jur de 40 de artişti, rezultă că în faţa publicului gălăţean, la cea de-a 4-a ediţie a Festivalul de Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului” au fost prezenţi aproximativ 500 de dansatori şi interpreţi”, se mai arată în informarea primită din partea Consiliului Judeţean Galaţi.

A fost uitat un amănunt: faptul că şi în acest an, de criză, s-a reuşit continuarea festivalului (aşa cum a fost continuată tradiţia şi altor târguri şi festivaluri la Galaţi) demonstrează un anumit respect faţă de gălăţeni. Un respect care se poate observa şi în raportul  detaliat al cheltuielilor efectuate cu acest festival.

Nu ne rămâne decât să sperăm că, după modelul CJ, şi alte instituţii publice vor prezenta, întocmai, pe ce cheltuie banii, măcar aşa, cu ocazia evenimentelor deosebite…

Citit 814 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.