Festivalul ”Grigore Hagiu”, la Salonul Universităţii ”Danubius”. Cărţile Danielei Gumman şi Premiul ”Vieţii libere” pentru Dorinel Ghiţău

Festivalul ”Grigore Hagiu”, la Salonul Universităţii ”Danubius”. Cărţile Danielei Gumman şi Premiul ”Vieţii libere” pentru Dorinel Ghiţău
Autoarea a lansat acum: “Florile cireşului tânăr” (poezii), “Poezii în miez de noapte” (ediţie româno-engleză) şi “Îngrijitoarea” (proză) - Ed. Timpul, Iaşi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Joi, 28 septembrie, s-a încheiat la Galaţi ediţia a XXV-a a Festivalul Naţional de Poezie “Grigore Hagiu”,  de data aceasta itinerantă, la Iaşi, Galaţi, Târgu Bujor – prin tradiţie, fiind oraşul poetului Grigore Hagiu – şi din nou la Galaţi, cu o floare de final depusă la statuia lui Eminescu din Parc.

Joi, festivalul a fost găzduit la Universitatea „Danubius”, unde, venită din Austria,  fosta absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice a instituţiei de învăţământ, Daniela Gumman, a avut o triplă lansare de carte, cu prezentarea lectorului de carte Stelian Vicol – director al festivalului, preşedintele Societăţii Scriitorilor “C. Negri” - Galaţi, redactor-şef la revista “Porto Franco”. Primită ca acasă de foşti profesori, autoarea a două volume de poezie, debut editorial (unul tradus de fiica sa Johanna) şi de proză autobiografică şi de folos, ca un manual pentru îngrijitoare românce în mediul străin, austriac, şi-a amintit de perioada studiilor şi de cea în care a lucrat şi la Primăria Galaţi. Au urmat şapte ani de lucru cu vârstnicii, în Israel, unul în Germania, apoi în România şi deschiderea unei afaceri în domeniu, în Austria, împreună cu soţul său Constantin, o prezenţă elegantă în purtare, care a însoţit-o şi acum.

Amfitrionul întrunirii – în cadrul Salonului academic cultural, lunar – a fost conf. Univ. dr. George Lateş, coordonatorul Salonului. Eseistul observa împuţinarea, azi, a cititorilor, dar şi creşterea calităţii celor rămaşi, superioară multora dintre cei ce stăteau la coadă la cărţi înainte de ´89.

Amintiri literare şi de viaţă a depănat acum prof. univ. dr. Benone Puşcă, fondatorul Universităţii, prozator şi dramaturg, ajuns brigadier la Bicaz, ca fiu de chiabur. Acum a primit diplome semnate de primarul Bujorului şi de către directorul Festivalului. Ca şi prof. univ. dr. Constantin Frosin - singurul român din „Who`s Who in France” şi moderatorul George Lateş.

Autoarea a depănat povestea cărţilor sale şi de viaţă. Despre firma  austriacă a soţilor Gumann de îngrijire la domiciliu a vârsnicilor şi a suferinzilor –  aleasă din zeci de alte firme, de către Camera de Comerţ Salzburg, într-un comitet profesional din domeniu, pe ţară!  Am aflat despre despre cursul în domeniu susţinut de autoarea care a şi lucrat direct cu vârstnici, şapte ani în Israel şi unul în Germania.

Daniela Gumann îşi va lansa cărţile în următoarea lună la Milano, după aceste lansări în cascadă: cea din deschiderea festivalului la Casa cu Absidă din Iaşi, moderată de Cassian Maria Spiridon şi Sterian Vicol, apoi de la Târgu Bujor, unde autoarea a primit unul dintre  premiile Primăriei: „Cartea de Poezie a Anului”.

Printre premiaţii de la Tg. Bujor a fost poetul Dorinel Ghiţău, care a primit Premiul ziarului “Viaţă liberă” şi premii de excelenţă pentru volum în manuscris, din partea Universităţii  “Apollonia” Iaşi, a Societăţii “C. Negri”, ofiţerul de marină fiind deja publicat în revista „Porto Franco”.

Vorbind cu românii atât de patrioţi, am mai aflat şi că familia Gumann a fost dăruită cu trei mici lucrări, din lut şi marmură, ale lui Brâncuşi (inclusiv o….Coloană a infinitului mică, din marmură pe soclu de lut, şi un cap de copil, din lut!). Şi, preţios lucru: sunt lucrări din perioada Şcolii de Arte şi Meserii a artistului(1894 - ´98) sau de puţin mai târziu.

În foto 1 galerie, Daniela şi Constantin Gumann (viaţa socială nu îi ţine departe de artă) și foto 2, Dorinel Ghiţău (marinar şi, normal, poet):

Citit 1853 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2017 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.