Revista CCDJ - ediţie de colecţie

Revista CCDJ - ediţie de colecţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Scriitori biografi” - este tema aleasă pentru ultimul număr al revistei „Dunărea de Jos”, editată de Centrul Cultural cu aceeaşi titulatură. „Voyeurism sau filosofie existenţială aplicată?” este eseul-editorial semnat de scriitorul Nicolae Bacalbaşa. Despre „un gen literar cu existenţă afirmată şi cerere pe piaţă, care şi-a creat în timp propriii maeştri.” Îl evocă pe George Călinescu („câtă suculenţă alături de prolificitate în „Istoria literaturii române”!”), dar şi cu „om cu  o voce vibrată de capră, cu un manierism care mă izbea”. Scrie despre Constantin Gane, Troyat, Sainte-Beuve, ale cărui note publicate postum, observă medicul, şi le-a numit „„Otrăvuri”(Mespoissons)”; oare cum se vor numi notele editorialistului gălăţean, recunoscut pentru stilul polemic?

„Semnează” în continuare Vlahuţă - articol despre pictorul Grigorescu. Deşi de obicei istoricul artei gălăţene Corneliu Stoica semnează la zi, iată-l aici cu un fragment din cartea sa „Pictorul Nicolae Mantu, Editura Alma Print”. Primim un fragment şi din fermecătorul scriitor medic Vasile Gh. Popa, „Din copilărie”. Şi un fragment, încăpător, din Iorga, „O viaţă de om - aşa cum a fost” -, Editura N. Stroilă, Bucureşti, 1934. Şi din Paul Păltănea, „Viaţa lui Costache Negri”, Editura Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, 2006. Un fragment din „Viaţa lui Benvenuto Cellini scrisă de el însuşi”, Ed. Meridiane, ´69.  

În sfârşit, gata reproducerile: Val Alexandru publică la pagina 25 un interviu cu actorul Cristian Şofron, copilul teribil al ecranului anilor ´70. Citim şi interviul acordat de profesorul Virgil Peţanca, dirijorul  Orchestrei de suflători „Valahia” din Giurgiu, prezent şi la ultima ediţie, din august, a  Festivalului de Fanfare „Iosif Ivanovici”.

Prozatorul Gheorghe Bacalbaşa apare de această dată cu o recenzie la cartea „Copiii războiului”, de Varujan Vosganian. Criticul Theodor Codreanu semnează o amplă cronică la volumul „Testis”, de Theodor Parapiru, pe care îl omagiază, ca şi pe prozatorul Apostol Gurău. Cronici semnează şi Ghiţă Nazare, Dumitru Anghel, Octavian Mihalcea. Ioan Gh. Tofan aduce un fragment de roman. Semnează şi Corneliu Stoica, Radu Moţoc, Livia Ciupercă etc.

Citit 1028 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2017 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.