La Cristi Iacob şi Anca Sigartău nu te mai doare capul!

La Cristi Iacob şi Anca Sigartău nu te mai doare capul!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Luni seara, o oră şi jumătate de râs pe jocuri strălucitoare de cuvinte, o comedie a Teatrului "George Ciprian"  Buzău, jucată în vervă de cunoscuţii actori Anca Sigartău, gălăţeanul Cristi Iacob şi Constantin Cojocaru: "Zăpezile de altădată", semnată de un important dramaturg român, mult timp director al revistei "Teatrul" - regretatul Dumitru Solomon, gălăţean şi el. Scenografia şugubeaţă a Imeldei Manu "a scos capul" de unde nu te aşteptai, permiţând simpaticului actor Cojocaru să se strecoare nepoftit în apartamentul celor doi soţi abia mutaţi în bloc şi, cu ani mai târziu, deveniţi mutanţi în dragoste. Cu actualizări, căci spectacolul este o adaptare la zi după piesa dramaturgului, jucată şi la Galaţi în ianuarie 2013 (juca şi regretatul Grig Dristaru), montată de Mircea Cornişteanu.

Gălăţeanul nostru Cristi Iacob, fiul regretatei plasticiene şi profesoare de Artă Emilia Iacob, "face parte dintre puţinii actori care au izbutit să se afirme după 1989, epoca de aur a televiziunilor noastre comerciale, care au împins cultura - deci şi pe artiştii de cinema şi de teatru - în unghiul mort al indiferenţei publice" - notează Cinemagia. Preocupările sale extrem de bogate l-au făcut îndrăgit de publicul din toată ţara. Prezentator de emisiuni TV, prezent în seriale de televiziune, regizor de clipuri muzicale, carismaticul (modest, ca om) artist a fost inclus şi în topul celor 30 "bărbaţi fusion" ai revistei Cosmopolitan. În spectacolul de luni, tânăr îndrăgostit şi superficial, apoi matur somnoros, leneş, fără libidou, într-un schimb de replici care ar ţine, ele însele, un spectacol.

"Te face să râzi chiar şi atunci când dezbate teme serioase. E un actor", nota, pe bună dreptate, Cinemagia.

Aplaudată în teatru, apreciată în filme, Anca Sigărtău a reuşit iarăşi luni, prin replică, gest, mobilitate, să depăşească orice barieră fizică, convingând excelent publicul că poţi fi sexy şi simpatică, prin inteligenţă şi vervă, chiar dacă ai câteva kilograme în plus. Acum 22 de ani, medicii nu i-au dat de trăit mai mult de un an, Teatrul i-a dat însă viaţă în continuare şi de mult teatru să aibă parte! Acum, o femeie care vrea să-şi continue visul, alături de un bărbat care a uitat cum a fost şi ce a fost...

Regizoarea Ilinca Stihi a mai montat cu succes la "Excelsior", "Nottara" sau Teatrul Foarte Mic. În 2011, spectacolul de teatru radiofonic "Argentina", la care a semnat scenariul şi regia, a cucerit  Marele Premiu la Festivalului "Ondas" de la Barcelona.

Născut la Galaţi, pe 14 decembrie 1932 (dispărea pe 10 februarie 2003, în Capitală), maestrul Dumitru Solomon nu a fost numai un susţinător al teatrului românesc, ci şi un magician al cuvintelor, iată, nemuritor: "Te iubesc ca un nebun", spune bărbatul din piesă. "Nebunia trece", a replicat ea. "Dar dragostea rămâne", "Ce mai rămâne din dragoste după ce a trecut nebunia? Obişnuinţa", "Fericirea este… când e bine... şi nu ne certăm... şi dormim...", "Uită-te şi tu în ce hal suntem. Nu iei în serios nimic. Ar trebui să suferi", "N-ai idee cât sufăr...", "Când te gândeşti la trecut?", "Când mă gândesc la somn"...

Între a te culca şi a dormi, limba română râde cu sala, cum s-a râs, "pe burtă", şi luni!

Astăzi, trei comedii, în trei spaţii

De la 17,00, în sala Teatrului Muzical "Nae Leonard", Festivalul de Comedie continuă cu spectacolul "Casa de pe graniţă", de Slawomir Mrozek (montat şi pe scena teatrului gălăţean, cu "Emigranţii"). În regia lui Marcel Ţop, cu trupa Teatrului Municipal Baia Mare, în două ore şi 15 minute, vom vedea o localizare, "istoria ca isterie". "Se poate afirma că avem o nouă piesă, fiind nu numai o actualizare a problematicii războiului rece dintre Lagărul Bolşevic şi Occident, cu nuanţare "coloristică" maramureşeană", chiar "premonitorie" - citim în prezentarea teatrului băimărean.

De 19.30, în Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini”, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Chişinău aduce spectacolul "Casa Zoicăi", de Mihail Bulgakov. Regia: Vitalie Drucec - actor şi regizor al teatrului, dar şi la  Teatrul "Eugène Ionesco", cu trupa căruia venea în festivalul gălăţean în 2009, cu "Lecţia". Un spectacol de două ore, cu pauză. ""Casa Zoikăi" este o comedie virtuoasă şi mistică; personajele visează cu ochii deschişi iluzii pariziene, spulberate de realităţile crude", pe care regizorul o face actuală, găsim pe site-ul teatrului. Costumele şi decorul: Tatiana Popescu. În distribuţie: Silvia Luca, Doina Severin, Valentin Zorilă, Petru Oistric şi alţii.
De la ora 22,00, în Sala Studio a Dramaticului,  absolvenţi ai facultăţilor de teatru din Gala HOP - 2017 vor prezenta spectacolul "Hop comedia!".        

Citit 1789 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2017 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.