Înălţarea Sfintei Cruci

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Astăzi, hram la Biserica “Sfânta Cruce” din Galaţi *

14 septembrie este sărbătoarea care readuce în atenţia noastră un moment esenţial din istoria mântuirii omeneşti: Răstignirea pe Cruce şi Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar şi amintita zi (14 septembrie) din anul 326, când Împărăteasa Elena, din încredinţarea fiului ei Sfântul Constantin cel Mare, a cercetat şi a găsit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Sfântul lemn al Crucii a fost descoperit după multe căutări în apropierea Sfântului Mormânt, alături de alte două cruci pe care fuseseră răstigniţi cei doi tâlhari.

Tradiţia se spune că Împărăteasa Elena şi-a pus întrebarea, care din cele trei cruci este cea pe care a fost răstignit Mântuitorului? Sfânta Cruce şi-a arătat atunci puterea de viaţă dătătoare prin învierea  unei fecioare ce era condusă spre mormânt. Atunci, Împărăteasa s-a închinat şi a sărutat-o lemnul sfânt al Crucii. Fericitul Macarie - Patriarhul Ierusalimului - a fost cel care a înălţat Sfânta Cruce şi a arătat-o spre închinare poporului lui Israel.

De atunci, această zi este cinstită cu mare evlavie, prin rugăciune şi post.

Înainte de acest eveniment, sub semnul Crucii a învins Sfântul Împărat Constantin cel Mare pe duşmanul său şi al creştinilor, pe împăratul Maxenţiu, la Podul Milvius. Astfel, în anul 312, Împăratul Constantin cel Mare intra biruitor în Roma, iar după un an a emis Edictul de la Milan, 313, prin care a restaurat Biserica lui Hristos şi a dat libertate dreptmăritorilor creştini.

În Biserica noastră Dreptmăritoare, Crucea este semnul biruinţei vieţii asupra morţii, pentru că prin Jertfa de pe Cruce, Mântuitorul a înviat din morţi şi ne-a dat o nouă perspectivă asupra vieţii.

Semnul Crucii este pentru creştini recunoştinţa faţă de Mântuitorul Iisus Hristos, este mărturisirea credinţei asumată, iar cel care nu-şi asumă Crucea n-are parte de puterea lui Dumnezeu. Prin Cruce s-a arătat puterea lui Dumnezeu.

“Cuvântul Crucii pentru cei pieritori este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”, ne învaţă Sfântul Apostol Pavel (I Cor. 1,18).

Hram la Biserica “Sfânta Cruce”

Astăzi, fiind mare praznic, toţi cei ce doresc să se mântuiască merg în sfintele locaşuri. Înălţarea Sfintei Cruci este al doilea mare praznic de la începutul Anului Bisericesc.

În Galaţi există Biserica “Sfintei Cruci” (în spatele Liceului “Sfânta Maria, unde era o unitate militară), acolo unde ne aşteaptă la rugăciune părintele paroh Vali Laurenţiu Giurgea, secretar al Protoieriei Galaţi.

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.