Un profesor, un muzeu, un eveniment zonal

Un profesor, un muzeu, un eveniment zonal
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Ianca eroică" - o prezentare a uniformelor şi însemnelor unităţilor militare brăilene din timpul "Marelui război" - a fost pentru elevi o emoţionantă lecţie de istorie vie, desfăşurată în curtea Muzeului Ianca, judeţul Brăila. Un veritabilul spectacol la care au participat vineri, 20 octombrie, "prefaţând" apropiata Zi a Armatei Române, şi membri ai ARPIA şi ai Asociaţiei "Tradiţia Militară".

Era ultima fază a unui proiect iniţiat şi condus de un profesor inimos, care a reuşit să convingă autorităţile că se poate. Cu finanţarea Consiliului Judeţean Brăila, cu sprijinul logistic al Muzeului Brăilei "Carol I", piesele rare, adunate o viaţă de către profesorul pensionar de istorie Ion M. Bărbuceanu, au de câţiva ani un sediu încăpător, ba şi o casă ţărănească, donată şi transmutată în curte. În interior, mult suflet local şi naţional: în documente, vechi fotografii şi piese rare, istoria şcolilor şi a bisericilor, cea a eroilor brăileni şi, bineînţeles, cea a aviaţiei, a fostului aerodrom Ianca. Nu degeaba a fost prezent, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) şi o deputată, şi fostul comandant al aerodromului militar. Lângă primarul din Ianca, Fănel Chiriţă, au mai păşit oaspeţi precum generalul cu patru stele Constantin Gheorghe, fost şef de Stat Major al Forţelor Aeriene până în 2003, alături de reprezentanţi al filialelor Asociaţiei Romane pentru Propaganda Aeronauticii (ARPIA) din Bucureşti, Brăila, Galaţi.

Preşedintele CJ, Iulian Chiriac, declara că vedem unui "proiecţel mic", desigur, pentru bugetul total al Consiliului, însă o bogată lecţie de istorie în aer liber pentru copii.

De remarcat însă cum un singur "popa Tanda", profesorul Bărbuceanu, a reuşit să promoveze la Ianca un proiect pentru care prin alte locuri se cheltuie prea mult banul public sau nu se face nimic. Respectabil, omul a reuşit să atragă alături autorităţile şi oamenii de suflet, astfel că, din 1999, a înfiinţat şi administrează un muzeu bogat şi în piese rare. Profesorul lucrează pro bono la muzeu, iar pentru două zile din săptămână îi asigură din pensia sa o mică indemnizaţie ghidei. Cu finanţarea CJ, dascălul a scos şi o revistă istorică cuprinzătoare: "Ianca eroică".

Autorităţile au primit vineri onorul cu sabia de la "sublocotenent" Adrian Tăbăcaru, de la "Tradiţia militară gălăţeană", flancat de colecţionarul brăilean Virgil Tudor, purtând uniformă model 1906, cu moletiere pe gleznă, capelă (simbioză românească, la 1881, între cea franceză şi cea germană), sau de muzeograf Violeta Preda, de la Muzeul Brăilei, în uniformă de soră medicală.

La "Ianca eroică" au muncit şi elevii

Frumoşi copii de clasă primară din localitate au ascultat descrieri inedite ale uniformelor de acum un veac, oferite de "sublocotenent". Îmbrăcaţi în costume populare, ei au recitat sau, în cor, ne-au impresionat cu marşurile care îndemnau cândva la vitejie, precum "Treceţi, batalioane române Carpaţii!" ori "Hai să-ntindem hora mare!" - bună selecţie! Cei mai buni la învăţătură au primit diplome de la primar. S-a săvârşit şi o slujbă de pomenire a eroilor.        

Citit 1643 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Octombrie 2017 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.