"Monumentul de hârtie" al lui Corneliu Stoica

"Monumentul de hârtie" al lui Corneliu Stoica
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Este o lucrare "despre cei care au trecut în Lumea culorilor, de la Nicolae Mantu la Sergiu Dumitrescu", a spus managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, cu ocazia lansării a încă unei cărţi de referinţă marcă înregistrată Corneliu Stoica, volumul "Destine artistice" - nume pe care l-a "îmbrăcat" şi emoţionanta expoziţie vernisată tot pe 8 noiembrie, în care am reîntâlnit opere ale unor dragi dascăli de odinioară de la Liceul de Muzică şi Artă plastică, plasticieni de mare talent, dar şi nume mai vechi, glorioase, ale penelului sau dălţii.

Curatorul expoziţiei cu lucrări ale acestora, din colecţiile muzeului, plasticianul Gheorghe Miron, este cel care a avut ideea "ilustrării" cu tablouri şi sculpturi a evenimentului de lansare a cărţii "Destine artistice", Editura "Axis Libri", scrisă de acest Vasari de la Dunărea de Jos, criticul şi istoricul de artă Corneliu Stoica. "O expoziţie de amploare, majoritatea lucrărilor n-au mai fost expuse" de prin 2013, de la mutarea… la bloc a marelui muzeu, a atras  atenţia directorul muzeului. Bref, managerul l-a prezentat pe autorul dicţionarului de vieţi artistice: "Domnul Stoica este domnul Stoica! Când ai nevoie de o informaţie din lumea plasticii gălăţene cauţi Corneliu Stoica şi găseşti orice! Iar această carte vine să completeze acest palier de mare folos pentru cei care se apleacă asupra acestor lucruri". Miron a completat: "Am, aşa, o tristeţe, datorată doar lipsei de spaţiu. Gălăţenii ar trebui să aibă un spaţiu cu expunere permanentă, aşa mi se pare corect". Miron aşteaptă de la viitorul muzeu un etaj întreg dedicat artei gălăţene şi un nume: muzeul e singura instituţie de cultură gălăţeană care nu are un nume. Corneliu Stoica este "singurul om care se ocupă în oraşul acesta de trecut, de prezent şi probabil de viitor; fără trecut, nu avem viitor" şi ar trebui să adune într-o carte poveştile adevărate despre artiştii petrecuţi, a propus Miron, fost elev al Liceului de Artă.

Autorul a studiat în arhive, a purtat corespondenţă cu membri ai famililor artiştilor dispăruţi şi a stat de vorbă cu majoritatea celor din cartea ce îmbină memorialistica cu cercetarea ştiinţifică. Primul studiu din volum l-a început… încă din liceu, când a văzut, cu clasa, o expoziţie retrospectivă Mantu. La înmormântarea lui Gheorghe Naum, l-a omagiat pe pictor, în numele gălăţenilor. Pe unii i-a vizitat în atelier şi le-a aflat secretele tocmai pentru că nu era "de-al lor".

La lansare, istoricul a citit şi o poezie a sa, dedicată sculptorului Silviu Catargiu.

Adaug măcar că mremorialistului nu i-a scăpat nici ordinul nr. 9400/ 23 iunie 1917, prin care 35 de artişti, printre care şi Mantu, erau mobilizaţi, ca să deseneze, de pe front, războiul...

Citit 1658 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Noiembrie 2017 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.