Artişti brăileni, tată şi fiu, la Galeria ”Mantu” din Galați. ”Tandem” reuşit

Artişti brăileni, tată şi fiu, la Galeria ”Mantu” din Galați. ”Tandem” reuşit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Expoziţia "Tandem", vernisată luni, 20 noiembrie, la Galeria de Artă "Nicolae Mantu", i-a adunat în jurul a doi cunoscuţi plasticieni brăileni care "colaborează" între ei - Ion Radu (tată) şi Cristian Radu (fiu), pe membrii filialelor gălăţene şi brăilene ale Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), ba chiar am întâlnit un plastician gălăţean abia întors din Spania. Cei doi artişti nu expun la Galaţi pentru prima oară, dar luni s-au arătat emoţionaţi de calda primire.

Vicepreşedintele filialei gălăţene, plasticianul şi muzeograful Gheorghe Andreescu, descria, la vernisaj, drept excelente lucrările, atât de diferite ca formulă de expresie, ale celor doi artişti, care, culmea, împart acelaşi atelier şi pictează atât de diferit (legându-i, am observat, doar culoarea, curată, strălucitoare, în izbucniri neaşteptate, ca de lumină, în contrast cald-rece).

Muzeograful a elogiat curajul celui mai tânăr expozant, prezent cu o serie de nuduri, în care colajul din hârtie este adus la patina picturii, lucrări generoase, pe dimensiuni mari, încadrabile în expresionismul german. Tatăl ("Radu cel Mare", cum l-a... redenumit Andreescu), care o vreme părăsise realismul (şi nu naturalismul, copierea fotografică - a precizat vorbitorul) pentru decorativ, se întoarce acum la realism, într-un stil propriu inconfundabil. Într-adevăr, iluzia acuarelei din pânzele în ulei, geometrizate doar ca o aluzie modernisă, crează o puternică senzaţie de impresionism, modernitate, fără stridenţe. Cristian pictează torsuri doar pe o parte a pânzei cotropite de un fond pictat discret, cu lumini parcă dintr-un Infern pastelat, feeric.

Conferenţiarul Ioan Tudor, profesor de Artă şi plastician, a fost de asemenea foarte elogios prezentându-i, punctând că "nimic nu a fost făcut în grabă", s-a lucrat îndelung şi meticulos. Adesea, a dezvăluit profesorul, le-a dat exemplu studenţilor şi elevilor săi lucrările lui Cristian, "cu totul şi cu totul surprinzătoare", unde se observă atmosfera specifică lucrărilor absolvenţilor de Artă de la Iaşi, precum Cristian Radu, dar şi Ioan Tudor.

Născut în Vrancea, brăileanul Ion Radu a lucrat pentru oraşul său şi la restaurarea Teatrului "Maria Filotti".

Cristian Radu a fost cumpărat de colecţionari particulari din Franţa, Germania, Suedia, SUA, Canada, Grecia şi România, având lucrări şi la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

Ambii expozanţi, membri ai filialei brăilene a UAP, pe care Ioan Tudor a declarat, public, că îi admiră,  vin cu lucrări extraordinare, a conchis vorbitorul.

În foto 1, galerie - plasticianul brăilean Ion Radu şi în foto 2 - fiul său, plasticianul Cristian Radu:

Citit 871 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2017 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.