Bujorenii îl vor retrăi mâine pe eroul Eremia Grigorescu

Bujorenii îl vor retrăi mâine pe eroul Eremia Grigorescu
Generalul Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I-a pe frontul de la Mărăşeşti, în 1917
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Primăria oraşului Târgu Bujor organizează mâine, 28 noiembrie, chiar de ziua de naştere a eroului nostru naţional, general Eremia Grigorescu, comandantul „Diviziei de fier”, la 154 de ani de la naştere, un complex de evenimente culturale.

Astfel, de la ora 10,00, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, va fi oficiată, după cum aflăm de la primarul localităţii, Laurenţiu Viorel Gîdei, o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi în „Marele Războiu” de acum un veac. Va urma, de la 10,30, vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuţi pentru reîntregirea neamului, în 1916 - 1918. Peste jumătate de ceas, onoruri militar vor avea loc la statuia eroului omagiat. Bineînţeles, cu intonarea Imnului de Stat al României. Persoane oficiale vor rosti apoi alocuţiuni.

În Parcul Eremia Grigorescu, de la 11,30, avem parte, atractivă, ca întotdeauna, de o reconstituire istorică, cu uniforme şi arme ca acum o sută de ani, prin dăruirea voluntarilor Asociaţiei Militare Tradiţia Militară din Brăila şi Galaţi, alături de elevi ai Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” - nume de altfel potrivit, generalul născut în satul Golăţei (azi cartier al oraşului) predând şi… tehnologia artileriei!

Urmează un recital de poezie al elevilor acestui liceu bujorean şi  „Omagii muzicale”, în interpretarea prof. Vasile Vintilă şi a unor elevi ai şcolii, coordonaţi de prof. Frosica Popa.

Parada militară, în Parc, este programată pentru orele 12,00.

La 12,15 are loc, la Muzeul de Istorie şi Etnografie, vernisajul unei incitante expoziţia de arme şi uniforme autentice „România în Marele Război”, din colecţiile soţilor Raluca şi Marius Diaconu din Brăila şi a colecţionarului gălăţean Adrian Tăbăcaru.

Înainte de slujba de pomenire a eroului de la Mărăşeşti, cel care a spus „Pe aici nu se trece!”, va fi dezvelită o plăcuţă comemorativă, în memoria doamnei profesor Victoria Giurgiu, fondatoarea Muzeului bujorean şi autoarea monografiei „Cartea de aur”, dedicată oraşului său!

Ca gălăţeni, să nu uităm că eroul a urmat gimnaziul la Galaţi, la Liceul „Vasile Alecsandri”, locuind pe strada Mazepa, azi dispărută, şi pe strada Militară, astăzi strada Armata poporului.

Sursa foto: Historia

Citit 4955 ori Ultima modificare Duminică, 26 Noiembrie 2017 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.