BREXIT | Marea Britanie cere Uniunii Europene o perioadă de tranziţie mai lungă

BREXIT | Marea Britanie cere Uniunii Europene o perioadă de tranziţie mai lungă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul britanic a cerut Uniunii Europene (UE) să ia în considerare o perioadă de tranziţie mai lungă faţă de cea propusă de Bruxelles, conform unor documente redactate de negociatorii pentru Brexit, scrie The Independent.

Comisia Europeană afirmă că tranziţia, în timpul căreia Marea Britanie va trebui să respecte regulile UE, ar trebui să se încheie la 31 decembrie 2020, dar negociatorii britanici au transmis miercuri, 21 februarie, că vor discutarea unei durate diferite a perioadei. "Marea Britanie consideră că durata perioadei ar trebui determinată de cât de mult va dura implementarea noilor procese şi sisteme care vor sta la baza viitorului parteneriat. (...) Marea Britanie este de acord că aceste aspecte duc către o perioadă de aproximativ doi ani, dar doreşte să discute cu Uniunea Europeană despre evaluările care au dus la data încheierii perioadei", au spus negociatorii, într-o notă explicativă preluată de cotidianul britanic amintit.

În funcţie de cum va arăta viitorul acord cu Bruxelles privind piaţa de schimb, Marea Britanie ar putea fi nevoită să îşi schimbe semnificativ infrastructura porturilor şi a aeroporturilor, pentru a se pregăti de intensificarea controalelor.

Temeri şi contre

Tranziţia este un subiect controversat printre politicienii conservatori pro-Brexit, care spun că Marea Britanie va deveni practic "un stat marionetă" al UE, pentru că va respecta regulile europene fără să aibă vreun cuvânt de spus. Secretarul de stat pentru Brexit, David Davis, a spus, totuşi, că perioada "este un pod către viitor" şi că va fi "doar o perioadă scurtă". Consiliul European a transmis anterior că poate exista o "flexibilitate" în durata perioadei de tranziţie, în cazul în care nu se va ajunge în timp util la un acord privind piaţa de schimb.

În urmă cu două săptămâni, Michel Barnier, negociatorul şef al UE, atrăgea atenţia că "mai multe dezacorduri "substanţiale" între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea pune sub semnul întrebării faza de tranziţie cerută de Londra după Brexit". Uniunea Europeană cere ca, în perioada de tranziţie pe care ea o consideră ca fiind cuprinsă între data Brexitului, la sfârşitul lui martie 2019, şi sfârşitul anului 2020, legislaţia europeană să continue să se aplice pentru Marea Britanie. Însă Londra nu ar vrea să accepte obligaţia de a aplica deciziile luate de cele 27 de state membre în respectiva perioadă.

Citit 1644 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2018 19:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.