Negocieri privind scăderea numărului de migranţi. Politici mai ferme la frontierele UE

Negocieri privind scăderea numărului de migranţi. Politici mai ferme la frontierele UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În pofida divergenţelor asupra politicii privind migraţia, cancelarul german Angela Merkel şi omologul său austriac Sebastian Kurz au convenit asupra intensificării eforturilor colective pentru stoparea numărului mare de migranţi care intră în Uniunea Europeană, relatează dpa.

După o întrevedere la Berlin, cei doi lideri au anunţat eforturi pentru îmbunătăţirea colaborării cu state africane, în vederea combaterii migraţiei, precum şi un plan al Comisiei Europene privind întărirea Frontex (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) cu 10.000 de agenţi de frontieră până în 2020. Deşi Kurz şi Merkel au avut în trecut disensiuni cu privire la gestionarea migraţiei, cancelarul austriac a admis o turnură a Berlinului spre politici mai ferme în această problemă.

Cancelarul austriac a anunţat, de asemenea, că ţara sa va găzdui un summit UE - Africa, împreună cu preşedintele Rwandei, Paul Kagame, în decembrie, la Viena, pentru a întări relaţiile economice cu continentul african, de unde provin mulţi dintre migranţii care caută azil în Europa.

Vizita lui Kurz la Berlin a făcut parte din pregătirile pentru un summit informal al liderilor UE, planificat să aibă loc joi la Salzburg. Austria deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.

Cancelarul austriac avea, de asemenea, programată în cursul zilei de ieri o deplasare la Paris, pentru discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron. În acest context, cancelarul austriac a reafirmat faptul că Uniunea Europeană este afectată de "prea multe tensiuni". "Principalul obiectiv al preşedinţiei noastre este de a-i sprijini pe cei care doresc să construiască punţi în cadrul Uniunii Europene, deoarece în prezent există prea multe tensiuni în UE, între Est şi Vest, Nord şi Sud", a afirmat Kurz. "Uniunea Europeană poate avea succes doar dacă lucrăm şi acţionăm împreună", a adăugat el, înainte de întrevederea cu preşedintele francez.

Problema migranţilor continuă să provoace tensiuni grave în UE, în pofida scăderii considerabile a numărului de sosiri în Europa, în comparaţie cu 2015. Acest subiect alimentează în întreaga Europă o creşterea a naţionalismului, aducând la putere guverne antiimigraţie - aşa cum este cazul în Italia, Ungaria şi Austria.

Un alt subiect de dispută între partenerii europeni îl constituie bugetul UE. Propunerea şefului statului francez de a dota zona euro cu un buget substanţial se confruntă cu ostilitatea unor ţări din nordul Europei, cu o mai bună situaţie economică, care se tem că vor trebui să plătească pentru ţările din sudul continentului.

Citit 1173 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 17:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.