Laureat Nobel cu reputaţia pătată

Laureat Nobel cu reputaţia pătată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Senatul Canadei a votat marţi pentru retragerea cetăţeniei de onoare a laureatei Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi, după decizia similară de joia trecută a Camerei Comunelor, transmite AFP. Votul reprezintă o confirmare simbolică, după ce reputaţia internaţională a fostei luptătoare pentru drepturile omului a fost pătată de refuzul ei de a cere armatei din Myanmar să înceteze persecutarea minorităţii Rohingya.

Aung San Suu Kyi a primit cetăţenia de onoare a Canadei în 2007, în timp ce se afla în arest în ţara ei natală. Potrivit AFP, cu acest titlu au mai fost onorate doar cinci personalităţi, printre care fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, liderul tibetan Dalai Lama şi activista pakistaneză Malala Yousafzai.

Anul trecut, peste 700.000 de Rohingya s-au refugiat din Myanmar în Bangladesh. În Myanmar - ţară unde budismul este religia majoritară - minoritarilor musulmani nu li se recunosc drepturile de cetăţeni, iar armata a declanşat împotriva lor o campanie marcată de violuri, execuţii arbitrare şi incendieri.

Printr-o rezoluţie votată săptămâna trecută, deputaţii canadieni au declarat oficial că este vorba de un genocid.

Citit 1321 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 15:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.