Brexitul aprinde spiritele între Marea Britanie şi Irlanda

Brexitul aprinde spiritele între Marea Britanie şi Irlanda
Mărul discordiei, "frontiera dură" cu Irlanda de Nord
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Irlanda insistă ca premierul britanic Theresa May să îşi respecte angajamentul de a furniza o aşa-numită "plasă de siguranţă", care să garanteze că retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu va crea o "frontieră dură" cu Irlanda de Nord, a anunţat luni, în Luxemburg, ministrul de externe irlandez Simon Coveney, potrivit Reuters.

''Pentru noi este vorba despre îndeplinirea unor angajamente. Nu căutăm să obţinem nimic nou în această privinţă, pur şi simplu aşteptăm ca angajamentele făcute în decembrie anul trecut şi, în special, în martie acest an să fie respectate. Cred că suntem nemulţumiţi, dar încă destul de calmi în legătură cu acest lucru'', a spus Coveney, înaintea unei reuniuni, la Luxemburg, cu omologii săi din UE.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la impasul în care au ajuns negocierile între Londra şi UE privind relaţiile dintre ele post-Brexit, după ce partea britanică a refuzat din nou să accepte o "plasă de siguranţă" care ar crea o graniţă vamală între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

"Timpul trece, procesul de ratificare va lua timp", a avertizat oficialul irlandez, care a remarcat importanţa ajungerii la un acord între Londra şi UE înainte ca Regatul Unit să părăsească efectiv blocul comunitar, la finalul lunii martie anul viitor.

''Cred că, în ultimele zece zile, cele două echipe de negociatori au făcut eforturi reale pentru a intensifica implicarea, astfel încât să poată avea un set de recomandări pentru liderii politici în această săptămână. Acest lucru nu s-a dovedit posibil. Este frustrant şi dezamăgitor din perspectiva irlandeză'', a adăugat Simon Coveney. El a subliniat, totuşi, că un acord între Londra şi UE încă este posibil, după summitul UE din 17-18 octombrie.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE insistă să nu fie creată o "frontieră dură" între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană.

Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării. Liderii statelor UE speră ca la Consiliul European de miercuri şi joi să convină un acord final privind Brexitul, care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul de la Londra, astfel încât pe 17-18 noiembrie să se poată desfăşura un summit special la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Citit 1542 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 20:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.