Guvernul francez capitulează în faţa vestelor galbene

Guvernul francez capitulează în faţa vestelor galbene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul francez, confruntat cu fronda "vestelor galbene" împotriva politicii sale fiscale și sociale, a promis miercuri o evaluare a eficienței contestatei reforme privind impozitul pe averea celor mai bogați contribuabili, scrie AFP.

Întrebat despre o posibilă restabilire a impozitului pe avere (ISF), cerută de numeroși manifestanți care își multiplică blocajele de trei săptămâni în întreaga țară, purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, a lăsat ușa deschisă.

"Acest subiect nu este pe masa" discuțiilor în momentul de față, dar "dacă ceva nu merge, nu suntem nebuni, vom schimba", a declarat Griveaux, la RTL, în condițiile în care guvernul tocmai a anunțat o înghețare a taxelor foarte nepopulare asupra carburanților.

ISF, care viza întregul patrimoniu, a fost modificat anul trecut într-un impozit doar pe averea imobiliară. Astfel deținătorii de mari portofolii de acțiuni sunt exonerați, un act criticat de stânga drept un "cadou pentru bogați".

Apreciind că e nevoie de "18 până la 24 de luni pentru ca măsura să-și arate deplinul efect", Benjamin Griveaux a promis că dispozitivul va fi evaluat de Parlament cel mai probabil începând cu "toamna lui 2019".

Premierul francez, Edouard Philippe, a anunţat public marţi după-amiază că va suspenda pentru şase luni creşterea taxelor la carburanţi. Acestea nu vor fi mărite ulterior decât după negocieri cu toate părţile implicate şi măsuri sociale auxiliare. Nu vor creşte nici tarifele la gaze energie. "Nu există nicio taxă care să merite să fie ameninţată unitatea naţiunii", a declarat prim-ministrul.

De asemenea, SMIC (salariul minim) va creşte cu 3 la sută din ianuarie 2019.

"Francezii care au îmbrăcat vestele galbene îşi iubesc ţara. Vor ca impozitele să scadă şi ca munca lor să fie bine plătită. Dacă nu am reuşit asta, înseamnă că trebuie să schimbăm ceva. Această mişcare este furia Franţei care munceşte, care se descurcă cu greu", a spus Philippe.

Premierul a precizat că va prezenta public o serie de "propuneri de pacificare" convenite cu preşedintele Macron, după care va urma o "mare dezbatere" privind fiscalitatea şi mobilitatea. "Este un moment central al mandatului prezidenţial", a spus Édouard Philippe. "Climatul de violenţă spune multe despre starea democraţiei noastre şi ameninţările cu care se confruntă".

Executivul francez aprobase recent o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită "Vestele galbene" au avut loc începând din 17 noiembrie pe străzile Parisului, în cadrul manifestaţiilor împotriva costului ridicat la carburanţi.

Citit 1585 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2018 19:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.