Parlamentul din Hong Kong, luat cu asalt de protestatari

Parlamentul din Hong Kong, luat cu asalt de protestatari
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul central chinez a condamnat ferm, marţi, ocuparea cu o zi înainte a parlamentului din Hong Kong de către protestatari şi a declarat că sprijină ancheta autorităţilor locale de a stabili responsabilităţile "autorilor violenţelor".

"Aceste acte grave şi ilegale calcă în picioare statul de drept, compromit ordinea socială şi subminează interesele fundamentale ale Hong Kongului", a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de afaceri în Hong Kong şi Macao, citat de France Presse. "Ne exprimăm cea mai energică condamnare", a subliniat el, într-un comunicat postat pe internet.

Criza ce zguduie Hong Kongul de mai multe săptămâni din cauza unui controversat proiect de lege ce permite extrădările în China continentală a atins un nou nivel luni, în ziua aniversării retrocedării fostei colonii britanice către China în 1997. Aflate sub presiune, autorităţile locale au trebuit să se decidă să retragă acest proiect, însă mişcarea de contestare, care reprezintă cea mai gravă provocare la adresa puterii chineze după retrocedarea teritoriului, continuă.

Mânia celor mai radicali protestatari a luat o întorsătură nemaivăzută, când grupuri de manifestanţi, majoritatea tineri, au pătruns în Consiliul Legislativ (LegCo) - parlamentul local. Unii manifestanţi aveau asupra lor semne de circulaţie sau bucăţi de tablă ondulată şi de schelărie. În jurul sediului autorităţii legislative din centrul districtului financiar s-au strâns aproximativ 1.000 de oameni. Un grup mic, format mai ales din studenţi, purtând căşti de protecţie, a folosit un scripete, bare şi schele pentru atacuri repetate asupra uşilor din sticlă securizată, care în cele din urmă au cedat. În parlament, protestatarii au desfăşurat steagul din perioada colonială britanică, au smuls portretele liderilor din Hong Kong şi au devastat clădirea.

Consiliul, cu rol de parlament local, a emis o alertă roşie, cerând protestatarilor să plece imediat, însă nu a anunţat ce măsuri se vor lua în caz contrar.

În cele din urmă, forţele speciale de poliţie au reluat controlul asupra LegCo, la scurt timp după miezul nopţii.

Aceste evenimente violente reprezintă o provocare pentru preşedintele chinez Xi Jinping, care pentru moment a lăsat-o pe şefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, să se ocupe singură de criza politică, notează AFP. În noaptea de luni spre marţi, Carrie Lam a condamnat invadarea "extrem de violentă" a parlamentului, citând acte "bulversante şi şocante".

Citit 1068 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 20:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.