Cu 10 zile înainte de Brexit, haos în politica londoneză

Cu 10 zile înainte de Brexit, haos în politica londoneză
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul Boris Johnson ar putea fi acuzat de sfidare, după ce le-a cerut liderilor UE să ignore o scrisoare prin care Londra cerea amânarea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar la 31 octombrie, relatează The Guardian.

Cu 10 zile înainte de expirarea termenului de finalizare a Brexitului, divorțul de UE stârnește noi tensiuni pe scena politică de la Londra, cu dezbateri interminabile legate de aprobarea acordului, ieșirea fără acord sau organizarea celui de-al doilea referendum prin care oamenii să decidă ceea ce politicienii nu au reușit de mai bine de trei ani și jumătate.

În acest context complicat, judecătorii de la Curtea Supremă a Scoției au început luni, 21 octombrie, audierile într-un dosar în care premierul este acuzat că a încălcat promisiunea făcută Curții că va încerca să nu saboteze o amânare a Brexitului.

Dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare până pe 31 ianuarie 2020. Boris Johnson a sperat să evite acest lucru, prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles.

Însă parlamentarii au adoptat un amendament care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului. Astfel, parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.

Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum. Premierul britanic a susținut vineri că acordul de ieşire din UE obţinut la Bruxelles este cea mai bună variantă.

Din noul acord cu Uniunea Europeană a fost eliminat mecanismul numit "backstop", cel care aducea o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că se opune unei noi extinderi a Brexitului după data de 31 octombrie, în cazul în care Parlamentul britanic va respinge acordul agreat de premierul Boris Johnson cu cele 27 de state membre UE. Cele 27 de țări ale UE au aprobat noul acord de Brexit convenit cu Londra, a anunțat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Citit 1629 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2019 18:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.