Mecanism comun de răspuns în domeniul sănătăţii

Mecanism comun de răspuns în domeniul sănătăţii
Rezoluţie în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie în care salută măsurile fiscale şi sprijinul sub formă de lichidităţi pentru abordarea pandemiei de coronavirus, dar estimează că Europa are nevoie de un pachet masiv de redresare şi reconstrucţie, care să fie finanţat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile şi instrumentele financiare existente ale UE, precum şi prin intermediul unor "obligaţiuni de redresare" garantate de bugetul UE, potrivit unui comunicat emis de legislativul european.

Totuşi, se mai arată în rezoluţie, acest pachet nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente şi ar trebui să fie orientat către investiţii viitoare. De asemenea, redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european şi transformarea digitală, adaugă deputaţii.

Ei solicită, de asemenea, un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizaţiile de şomaj şi doresc să instituie un Fond european de solidaritate pentru a răspunde crizei create de pandemia de coronavirus, în valoare de cel puţin 50 miliarde de euro. Acest fond ar sprijini eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele membre, precum şi investiţiile în sectorul medical din perioada următoare crizei, pentru a face sistemele de sănătate mai reziliente şi mai axate pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

În rezoluţia adoptată cu 395 voturi pentru, 171 împotrivă şi 128 abţineri se solicită şi sporirea competenţelor UE pentru ca aceasta să acţioneze în cazul ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii. Acţiunea comună la nivel european de combatere a pandemiei COVID-19 este indispensabilă, este subliniat în rezoluţie.

Deputaţii îşi exprimă, de asemenea, sprijinul pentru creşterea producţiei europene de produse esenţiale, cum ar fi medicamentele, substanţele farmaceutice, dispozitivele, echipamentele şi materialele medicale, pentru ca Uniunea să fie mai bine pregătită pentru viitoarele şocuri globale. Ei insistă asupra faptului că frontierele trebuie să rămână deschise în UE pentru circulaţia echipamentelor personale de protecţie, a alimentelor şi a bunurilor de primă necesitate. Piaţa unică este "sursa prosperităţii şi bunăstării noastre comune" şi un element-cheie pentru o reacţie imediată şi neîntreruptă la epidemia de COVID-19.

Parlamentul solicită, de asemenea, crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătăţii, pentru a pregăti şi a răspunde mai bine într-o manieră comună şi coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor. Stocurile comune de echipamente, materiale şi medicamente ar putea fi mobilizate în scopul de a salva vieţi. Deputaţii doresc, de asemenea, să vadă resurse suplimentare din partea UE pentru a susţine eforturile de finanţare a unor cercetări rapide privind crearea unui vaccin.

Citit 885 ori Ultima modificare Luni, 20 Aprilie 2020 13:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.